Lakáshitel

62 éves nyugdíjasként milyen feltételekkel kaphatok lakásvásárlási hitelt?

2015-12-10

Tisztelt Szakértők!

62 éves nyugdíjas vagyok. 140.000 Ft a nyugdíjam. Használt ingatlan vásárlásra szeretnénk hitelt felvenni. Önerő 18.000.000 Ft, hitel 14.000.000 Ft lenne.
Hogyan kaphatok, milyen feltétellel?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Zsuzsanna

Kedves Zsuzsanna!

A 14.000.000 Ft összegű lakáshitel felvételéhez fiatalabb korú, s megfelelő jövedelemmel rendelkező adóstárs bevonására lenne szükség. Ennek egyik oka az, hogy 140.000 Ft-os nyugdíj önmagában nem elegendő 14.000.000 Ft összegű kölcsön törlesztésére. A jövedelemvizsgálatot ugyanis a bankoknak a JTM alapján kell elvégezniük. Ez a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató. Ez alapján 400.000 Ft alatti igazolt jövedelem esetén a hitelfelvevő összes havi törlesztő részlete nem haladhatja meg az igazolt jövedelem 50%-át. Tehát Ön egyedüli hitelfelvevőként akkora összegű kölcsönt kaphat, aminek havi törlesztése nem haladja meg a 70.000 Ft-ot. 14.000.000 Ft-nak azonban ennél magasabb havi törlesztő részlete lenne.

Továbbá megfelelő korú és megfelelő jövedelemmel rendelkező adóstárs bevonására akkor is szükség van, ha az adós életkora a hitel lejáratakor eléri vagy meghaladja – pénzintézettől függően – a 70-75. életévet.

Az ingatlanfedezettség szempontjából pedig az úgynevezett HFM, Hitelfedezeti Mutatónak kell megfelelni, miszerint a lakáshitel összege nem lehet több az ingatlanfedezet forgalmi értékének 80%-ánál. Ez a feltétel teljesül, hiszen az ingatlan terheltsége nem érné el a 80%-ot, bőven 50% alatti.

A JTM és HFM mutatóknak való megfelelésen túl a hitelfelvétel alapfeltétele, hogy az adósok egyike sem szerepelhet negatív tartalommal a Központi Hitelinformációs Rendszerben, közismert nevén a BAR listán.

Használt lakóingatlan vásárlásához Ön forint alapú, piaci kamatozású lakáshitelt igényelhet. Az 5 éves kamattámogatású lakáshitelre csak az a lakásvásárló lehet jogosult, aki legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszonnyal rendelkezik, amit az OEP igazol. Az OEP azonban nyugdíjasok részére ilyen igazolást nem tud kiadni. Jelenleg a piaci kamatozású lakáshitelek is hasonló, sőt bizonyos konstrukciókban alacsonyabb kamatszint mellett érhetők el, mint az államilag támogatott lakáshitelek.

Amennyiben van lehetősége adóstárs bevonására, kérjük, online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével kérje személyre szabott, díjmentes lakáshitel ajánlatunkat!

You Might Also Like