Jelzáloghitel

A plusz ingatlanfedezetre is bejegyzik a teljes hitelösszeget?

2015-05-22

Üdvözlöm!

Gyermekem 9 millió Ft értékű használt lakás vásárlásához kb. 7 millió Ft kölcsönt kapna (vételár 80%-a). Önrész híján a hiányzó 2 millió Ft jelzáloghitel lenne a mi házunkra terhelve.

Kérdésem:
a jelzálog milyen összegben kerülne bejegyzésre a földhivatalban, illetve a házunkról csak a teljes tartozás kifizetése után (20 év) kerül törlésre, vagy a befizetett tartozás egy része után ez megtörténhet? A 7 millió Ft + járulékai a megvásárolandó házat terhelik, vagy bevonják fedezetként a mi házunkat is?

Köszönöm mielőbbi válaszát: S.-né

Kedves Asszonyom!

Amennyiben a lakáshitelbe plusz fedezetként bevonásra kerül az Önök háza, akkor a teljes 9 millió Ft-os kölcsön és járulékai erejéig jelzálogjogot jegyeznek be az Önök házára is. Vagyis 9 millió Ft-os jelzálog fog szerepelni a vásárolt ingatlanon és a plusz fedezeten is. Nem kell azonban, hogy a futamidő lejáratáig terhelje az adott összeg az Önök házát is. Ha a fennálló tartozás már olyan mértékűre csökken, amit elbír gyermeke ingatlana, akkor a plusz fedezet kivonható a hitelügyletből. Ezt kérelmezni kell a banknál és szerződésmódosítással jár, aminek költségvonzata is van. A leírtak alapján 7 millió forintos kölcsönt bír el a vásárolandó ingatlan. Ha tehát ekkora összegűre csökken majd a fennálló tartozás, akkor kivonható a plusz fedezet a kötelemből. Erről és ennek menetéről a hitelnyújtó bank pontos tájékoztatást tud majd adni.

Olyan megoldás is lehetséges, hogy a vételár finanszírozásához szükséges 2 millió forintot szabad felhasználású jelzáloghitelként veszi fel gyermeke az Önök ingatlanára. Ekkor csak ezt az összeget jegyzik be a házra. Majd ezt követően a hiányzó vételárat, vagyis a 7 millió forintot lakásvásárlási hitelként veszi fel a megvásárolni kívánt ingatlanra. Ez esetben két külön hitelszerződés keletkezik, egymástól függetlenül. Ebben az esetben akkor töröltethető a jelzálog az Önök ingatlanáról, ha a 2 milliós tartozás megfizetésre került.

Pénzügyi Partnerünk készséggel tájékoztatja Önöket mindkét lehetőségről, az elérhető hitelkonstrukciókról, a várható havi törlesztő részlet összegéről és a hitelfelvétel járulékos költségeiről, ha kitölti online ajánlatkérő adatlapunkat!

You Might Also Like