Hitelkiváltás

Aktív KHR esetén kaphatok hitelt, ha rendszeresen törlesztem az adósságom?

2014-04-14

Tisztelt Ingatlanegy.hu!

Aktív KHR-es vagyok. Felkerültem a KHR listára, de egy fizetési megállapodást sikerült kötnöm, tehát fizetem az adósságom. Rendszeres munkabérem van, már több mint egy éve, kb. 100.000 forint. Szabad felhasználású hitelt keresek, amelyből esetleg kiváltanám másik hitelem, illetve egy kis lakást is tudnék vásárolni lakóhelyemen. Ingatlanfedezettel nem rendelkezem.

Mivel ki szeretném váltani az adósságom, ezért érdekelne a szabad felhasználás. Ha lakáshitelt keresnék, nem tudnám kiváltani jelenlegi törlesztőm, mely 24.000 Ft havonta. Havonta egy 45.000 Ft körüli törlesztő beleférne megélhetésem kereteibe? Lehetséges ez bárhol is? Vagy sosem juthatok saját lakáshoz?

Válaszát köszönöm!
Egy 28 éves fiatal, aki szeretné megalapozni jövőjét.

Kedves Kérdező!

Több probléma is felmerül sajnos hitelfelvételével kapcsolatban. A fő probléma az, hogy adatai jelenleg negatív tartalommal szerepelnek a KHR listán. A KHR listát minden bank ellenőrzi hitelbírálat során, s aktív KHR esetén az igénylő egyik pénzintézetnél sem hitelképes. Még abban az esetben sincs lehetőség a hitelfelvételre, ha a tartozásra sikerült fizetési megállapodást kötni. A pénzintézetek ugyanis ebből a szempontból nem tesznek különbséget az aktív státuszon belül. A jelenlegi szabályok szerint Ön akkor válhat ismét hitelképessé, ha negatív tartalmú adatait törlik a rendszerből, vagyis már passzív státuszban sem lesz. Passzívvá a tartozás kifizetése után válik, az adatok törlésére pedig legkorábban a passzív státusz időpontjától számított 1 év múlva kerülhet sor.

Továbbá szabad felhasználású hitel igénylésénél fedezetül csak olyan ingatlan fogadható el, amely már az Ön vagy az ingatlanfedezetet felajánló személy tulajdonában van. A vásárolandó ingatlant szabad felhasználású hitel fedezeteként nem fogadják el a pénzintézetek. A megvásárolni kívánt lakás csak lakásvásárlási hitel felvételekor lehet fedezet. A lakásvásárlással pedig valóban nem vonható össze a hitelkiváltás.

A hitelkiváltás alapfeltétele, hogy az adós igazolni tudja kiváltandó hitele szerződésszerű törlesztését. Mivel ez ebben az esetben nem teljesül, hiszen éppen a korábbi problémás hiteltörlesztés miatt került KHR listára, ezért sajnos ez újabb akadályt jelentene az igénylés során.

Fentiek alapján jelenleg sajnos nem tudunk az igényeinek megfelelő hitelkonstrukciót ajánlani.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Ferenc 2014-07-24 at 13:46

  Jó napot!
  Szeretném kifizetni az OTP faktoring felé az egyik hitelelemet és ami még letiltásom van. Havi 25 ezrével tudnám fizetni.

  • Reply Ingatlan1.hu 2014-07-25 at 15:30

   Kedves Ferenc!
   Fizetési letiltás esetén sajnos egyik banknál sem vehető fel adósságrendező hitel, így nem tudunk Önnek megfelelő hitelajánlatot készíteni.

 • Reply Piri 2015-06-18 at 09:35

  BAR listán vagyunk. Én segélyen, apám fizetése 51.000 Ft, mert a ház után 23.000 Ft-ot levonnak. Kb. 101ezer forint a havi bevétel, a kiadás ennél több lenne rezsivel együtt. Mindig elmarad valami, ezért szeretnénk kisebb összegű adósságainkat egybe kifizetni, ne kamatozzon tovább, ne maradjon el törlesztés.
  Kaphatok-e valahonnan hitelt? Kb. fél milliót. Már az nagy segítség lenne.

  • Reply Ingatlan1.hu 2015-06-18 at 09:36

   Kedves Piri!
   A BAR lista miatt nem hitelképesek egyik pénzintézetnél sem, ezért sajnos nem tudunk megfelelő adósságrendező hitelt ajánlani.

  Leave a Reply