Hitelkalkulátor

Árfolyamkockázat számítása CHF hitel esetén

2013-08-01

Tisztelt Szakértő!

Sajnos a banki dolgokban nem vagyok jártas, igazából követni sem tudom a változásokat. 2007-ben vettünk fel 2,500,000 Ft-ot az MKB Banktól, CHF alapú hitelként lakás(rész)vásárlásra. Ez akkor 17.700 CHF volt.

Azóta eltelt 6 év, 40.000 forint felett fizettem a részleteket. Most egy hitelkönnyítés címszó alatt választható törlesztő részletem 20.000 Ft. A jelenlegi tartozásom a bank szerint 13,123.45 CHF, forintban 3.148.972 Ft. Kiszámoltam, eddig kb. 2.640.000 forintot fizettem vissza. Létezik ez??? Dupláját fizetem vissza, mint amennyit felvettünk? Rendben, hogy itt volt a válság, és emelkedett a CHF árfolyama, de ennyit? Hogyan lehetne utánajárni, hogy ez hivatalosan törvényes-e?

Köszönettel:
Ágnes

Kedves Ágnes!

A deviza alapú hitelek legfőbb kockázata az árfolyam ingadozás. Annak, hogy jelenleg a forintban fennálló tartozása ekkora összegű, elsősorban a svájci frank árfolyamának jelentős emelkedése az oka. 2007-ben, az Ön hitelfelvételekor a CHF árfolyam 140-150 Ft körül mozgott. Az aktuális CHF árfolyam pedig 240-250 Ft között van. Közel 100 Ft különbség van tehát az akkori és a jelenlegi svájci frank árfolyam között.

Deviza alapú hitelek esetén a tartozás nyilvántartása az adott devizában történik. A fennálló tőketartozás forintra átszámított értékét a mostani árfolyamon kell kiszámolni, ezért – a mintegy 100 Ft-os különbség miatt – az meg is haladhatja a ténylegesen felvett összeget.

Tudni kell azt is, hogy a futamidő elején a befizetett törlesztő részlet nagy része kamattörlesztésre megy, a tőketartozás csak minimális arányban csökken. Így az Ön által fizetett 40.000 Ft-os törlesztő részlet nagy része az első 6 évben kamattartam volt, a tőketörlesztésre a havi 40.000 Ft-nak csak a töredéke ment. A későbbiekben ez változni fog, körülbelül a futamidő felétől a tőketörlesztés már meg fogja haladni a kamattörlesztést az adott törlesztő részleten belül.

Az, hogy a jelenlegi tőketartozása – forintra átszámolva – meghaladja a felvett hitelösszeget, fenti két okra (jelentősen megemelkedett CHF árfolyam, a futamidő eleji nagyarányú kamattörlesztés) vezethető vissza. Arról, hogy az eddig befizetett 40.000 Ft-os törlesztő részlet havonta mekkora összegű kamat-, illetve tőketörlesztést tartalmazott, tételes kimutatást a hitelfolyósító banktól kérhet. Javasoljuk, hogy ez ügyben egyeztessen az érintett pénzintézettel!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply