Lakáshitel

Bővítés esetén milyen lehetőségeim vannak?

2014-12-08

Tisztelet Ingatlanegy.hu!

Szeretném a lakásomat bővíteni 1 szobával és ha lehetséges, akkor fürdőszobát és wc-t is hozzáépíteni. Nagyon fontos lenne, mert 5 kiskorú gyermekem van. Nagyon sokat segítene rajtunk, mert egy szoba és egy konyha van, ezért szeretném bővíteni, ha lehetőség lenne rá.

Tájékoztatásukat előre is nagyon köszönöm.
Tisztelettel.
Rita

Kedves Rita!

Lakásbővítési célra jelenleg piaci kamatozású vagy állami kamattámogatású lakáshitelt tudnak igénybe venni. A támogatott bővítési hitel a hatályos kormányrendelet értelmében 2014. december 31-ig igényelhető. Arról, hogy ezt az időpontot követően mikor és milyen feltételekkel lesznek ismét elérhetőek az államilag támogatott lakáshitelek, egyelőre nincs pontos információnk.

Gyermekek után járó egy összegű állami támogatás (szocpol) lakásbővítés esetén jelenleg nem jár. A törvénytervezet szerint azonban 2015 júliusától ismét bevezetésre kerülne az erre a célra is igénybe vehető “félszocpol”. A támogatás igénylési feltételei és összege még nem ismert, ám ha elfogadják ezt a javaslatot és kihirdetésre kerül, akkor honlapunkon is olvashatók lesznek a további részletek.

Fentiek alapján úgy véljük, hogy lakása bővítésével meg kellene várni e törvényjavaslat elfogadását és a pontos feltételek ismeretében nekilátni a munkálatoknak. Ahhoz, hogy a meglévő lakóingatlanhoz történő hozzáépítés bővítésnek minősüljön, legalább egy 12 négyzetméter alapterületet meghaladó lakószobát kell hozzáépíteni.

A bővítéshez – akár hitelt, akár támogatást szeretne igénybe venni – mindenképpen jogerős bővítési engedélyre van szükség. Mellékelni kell a hozzátartozó tervdokumentációt, műszaki leírást, illetőleg költségvetést kell készíttetni az elvégezni kívánt munkálatokról. A hitel és támogatás együttes összege nem haladhatja meg a költségvetés összegét. Államilag támogatott hitel vagy félszocpol igénylése esetén a költségvetés 70%-át számlával kell igazolni. Ha a kölcsön és támogatás összege több, mint a költségvetés 70%-a, akkor a teljes összeget le kell fedni számlával.

A lakásbővítés esetén jelenleg elérhető hitelkonstrukciókról, az aktuális törlesztő részletekről online Lakáshitel kalkulátorunk nyújt tájékoztatást. A bővítési hitelek forint alapon érhetők el, árfolyamkockázattal tehát nem kell számolni.

A jövőre várható félszocpol és támogatott hitel részleteinek ismeretében pénzügyi Partnerünk személyre szóló, díjmentes hitelajánlatban is tudja majd Önt tájékoztatni az elérhető lehetőségekről. Addig is kövesse új bejegyzéseinket és a részletek megjelenése után kérjük, küldje el online ajánlatkérését!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply