Lakáshitel

Építési hitel üzlethelyiség építésére?

2013-06-17

Tisztelt Ingatlan1.hu!

Szeretném fejleszteni a vállalkozásomat, ehhez házam mellé szükség lenne egy üzlethelyiség felhúzására. Az előzetes számítások alapján körülbelül 3,5 millió forint lenne az összeg, amit fel kívánok venni építési hitelként.

Arról szeretnék tájékoztatást kapni, hogy mi lehet a kölcsön fedezete?
Lehet-e a fedezet az épülő üzlethelyiség?
Ha nem, akkor elfogadják-e a házam abban az esetben, ha szabad felhasználású hitelhez már felajánlottam egy éve. Az akkori hitelösszeg 3 millió forint volt, amit rendszeresen törlesztek a mai napig. Házam 16 milliós értékkel bír, melynek feleségemmel közösen vagyunk tulajdonosai. Én már 10 éve vállalkozó vagyok, feleségem alkalmazottként dolgozik.
Van esetleg valamilyen kedvezmény, amit igénybe vehetek, vagy ezt kizárólag lakóingatlanra vonatkozóan lehet igényelni?

Várom válaszukat.
Károly

Kedves Károly!

Építési hitellel – lakóház építésén kívül – üdülő, esetleg gépkocsitároló építése finanszírozható. Üzlethelyiség építésére tehát kimondott építési hitel nem vehető fel, illetve hitelfedezetként az épülő üzlethelyiség sem fogadható el.

Az üzlethelyiség építéséhez szükséges készpénzt a házra felvett szabad felhasználású jelzáloghitelből teremthetik elő. Nem feltétlenül jelent problémát a már bejegyzett jelzáloghitel, hiszen bankpartnereink között van olyan pénzintézet, melynek zálogjoga a második ranghelyre is bejegyezhető. Ám mivel már van rajta kölcsön, ezért a további terhelhetőséget a ház értéke, valamint ezen kívül az Önök jövedelmi helyzete határozza meg. A maximális terhelhetőségre vonatkozó jogszabályt alapul véve a 16 milliós házra a rá bejegyzett 3 millió forinton felül – a jövedelmektől függően – felvehető további 3,5 millió forint kölcsön.

A jövedelemfedezettség az Önök igazolt keresetének és a felvett 3 millió forint után fizetendő törlesztő részletének az ismeretében határozható meg. Mivel Ön vállalkozóként tevékenykedik, a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) által kiadott jövedelemigazoláson szereplő kereset vehető figyelembe. Feleségének alkalmazottként munkáltatói igazolást kell kitöltetnie.

Az üzlethelyiség építéséhez kapcsolódóan kedvezmény (vissza nem térítendő állami támogatás – szocpol, félszocpol – illetve kamattámogatott lakáshitel) sajnos nem vehető igénybe. Erre bizonyos lakáscélok esetén van lehetőség.

Az üzlethelyiség építéséhez igényelhető szabad felhasználású jelzáloghitel forint alapon vehető fel, maximum 25 éves futamidővel. A bankpiacon elérhető legkedvezőbb konstrukciókról online Hitelkalkulátorunk segítségével illetve pénzügyi Partnerünk személyre szóló hitelajánlatából tájékozódhatnak.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply