Hitelkalkulátor

Hány évre vehetek fel lakáshitelt?

2013-06-03

Üdvözletem!

A hitelkalkulátor használatával kapcsolatban lenne kérdésem. Látom, hogy a futamidőre vonatkozó elképzeléseimet is megadhatom, de ez független attól, hogy milyen hitelt szeretnék igényelni? Személy szerint lakáshitelben gondolkodok, viszont már nem tartozok a fiatal korosztályba. 53 éves vagyok, és gyermekemnek szeretnék ilyen módon segíteni az induláshoz. Mekkora futamidőt választhatok maximálisan? Függ ez a felvenni kívánt összeg nagyságától?

Várom tájékoztatásukat.
Köszönettel: Pál

Kedves Pál!

A futamidő hossza függ a hitel típusától is. A fedezet nélkül is elérhető személyi kölcsönök maximális futamideje 7 év lehet, ingatlan fedezete mellett azonban akár 20-35 éves futamidőre is kérhető a hitel. Ha Ön lakáshitelben gondolkodik, akkor kérheti hosszabb futamidőre a kölcsönt, de úgy kell kalkulálnia, hogy a kölcsön lejáratakor Ön nem lehet idősebb 70 évnél. Ha tehát betöltötte már az 53. életévét, akkor maximum 16 évre veheti fel a lakáshitelt, ha még nem töltötte be, akkor 17 év lehet a maximális futamidő.

A felvenni kívánt összeg közvetlenül nem befolyásolja a futamidőt. Esetleg annyiban játszik szerepet, hogy a bankok a jövedelemvizsgálat során hitelezhetőségi limitet állapítanak meg. Ez azt az összeget jelenti, melyet Ön havonta hiteltörlesztésre fordíthat. Tehát a havonta fizetendő törlesztő részletnek bele kell férnie ebbe az összeghatárba. A havi törlesztés mérséklése pedig a futamidő kitolásával érhető el.

A futamidőt érdemes úgy megválasztania, hogy a havi törlesztő részlet fizetése nem okozzon problémát. Célszerű inkább egy alacsonyabb összegű törlesztő részletet vállalni hosszabb futamidőre, hiszen ha úgy alakul az anyagi helyzete, akkor nem kell a futamidő végét megvárnia, korábban is visszafizetheti a teljes összeget, vagy annak egy részét. A teljes vagy részleges előtörlesztésnek van díja, melynek mértékét a bankok Hirdetménye tartalmazza.

Ha a Hitelkalkulátor által kalkulált törlesztő részletek valamelyike elnyeri tetszését, akkor a további részleteket illetően érdemes pénzügyi Partnerünk személyre szóló hitelajánlatát kérnie. Ebből megismerheti a lakáshitelek aktuális kamatát, a THM (Teljes Hiteldíj Mutató) mértékét, valamint a kölcsön felvételével járó kiadásokat (értékbecslés, közjegyzői díj, folyósítási jutalék, földhivatali költségek, stb.), melyek egy része a bankok díjelengedési akciójának köszönhetően megspórolható.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply