Szocpol

Hogyan igényelhetem a szocpolt (CSOK-ot) használt lakás vásárlásához?

2015-04-27

Tisztelt Ingatlanegy.hu!

Most született két kisfiam, ikrek és azt szeretném megtudni, hogyan vehetem igénybe a szocpolt? Használt lakás vásárlására szeretném fordítani a szocpolt.

Tájékoztatásukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Timi

Kedves Timi!

Használt lakás vásárlásához 2015. július 1. után lesz igényelhető a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK), ami az új szocpol hivatalos neve. A vásárolandó lakásnak legalább komfortosnak kell lenni. A vételár nem haladhatja meg a 350.000 Ft/m2-t, további területi egységenként maximalizált az ingatlan vételára az alábbiak szerint:

Közép-Magyarország területi egysége esetén:
– Budapesten: maximum 35 millió Ft,
– Városokban: maximum 28 millió Ft,
– Egyéb településeken: maximum 23 millió Ft.

Dunántúl:
– Megyeszékhelyeken: 28 millió Ft,
– Városokban: maximum 23 millió Ft,
– Egyéb településeken: maximum 18 millió Ft.

Alföld és Észak területi egysége esetén:
– Megyeszékhelyeken: 25 millió Ft,
– Városokban: maximum 19 millió Ft,
– Egyéb településeken: maximum 16 millió Ft.

Meglévő gyermekek után igényelt CSOK esetén nincsen életkorhatár, vagyis az igénylők életkorától függetlenül igénybe vehető. A jogosultsághoz legalább 180 napos társadalombiztosítási jogviszony szükséges, amely időtartamban maximum 15 nap megszakítás lehet. Ezt az igazolást az OEP adja ki. Az igénylőknek nem lehet köztartozásuk, amit a NAV igazol. Élettársak, házastársak igénylése esetén mindkét félnek tulajdonjogot kell szereznie a vásárolandó ingatlanban. Ha az igénylőknek van lakástulajdonuk, az kizárhatja a jogosultságot. Az 5 éven belül eladott lakás eladási árát tovább kell forgatni a célingatlanba. Az adásvételi szerződés megkötését követően 120 napon belül be kell nyújtani a hitelintézethez a CSOK iránti kérelmet.

A támogatás összegét a gyermekek számán kívül a lakás hasznos alapterülete és energetikai minősítése határozza meg. Két gyermek esetén az alábbi alapösszeggel lehet számolni:
50-65 m2 közötti hasznos alapterület esetén: 800.000 Ft,
65,01-80 m2 közötti hasznos alapterület esetén: 1.000.000 Ft,
80,01-160 m2 közötti hasznos alapterület esetén: 1.300.000 Ft.

Amennyiben a vételár megfizetéséhez a kedvezményen kívül lakáshitelt is szeretne igénybe venni, kérjük, töltse ki online adatlapunkat, s pénzügyi Partnerünk tájékoztatni fogja az elérhető hitellehetőségekről. A hitelfelvételhez legalább 3 hónapos, folyamatos, nem próbaidős munkaviszony szükséges. A családtámogatási juttatások önálló jövedelemként nem fogadhatók el.

You Might Also Like