Hitelkiváltás

Hogyan váltható ki a kedvezőtlen személyi kölcsön?

2013-02-22

Tisztelt Szakértő!

Andrea vagyok, 28 éves, a kereskedelemben dolgozom már négy éve. Két évvel ezelőtt vettem fel személyi kölcsönt, aminek törlesztő részleteit ma is fizetem. A kölcsön forint alapú. Havi 24 500 forintról van szó, ami alapvetően finanszírozható részemről, viszont két hónap múlva szülni fogok, és jelentős jövedelemkieséssel kell számolnom majd. Jelenleg még teljes időben dolgozom, a munkaviszonyom a baba megszületése után sem fog megszűnni. Hivatalos munkáltatói igazolással és bankszámla kivonattal tudom igazolni a jövedelmemet, ami nettó 123.000.- Ft jelenleg. Eredetileg 400.000.- Ft-ot vettem fel.

Az érdekelne, hogy ki tudnám-e váltani ezt a hitelt valami olyannal, amely kedvezőbb feltételekkel törleszthető? Fontos lenne, hogy havi kiadásaimat minimalizálni tudjam.

Köszönöm válaszát.
Andrea

Kedves Andrea!

A leírtak alapján valószínűleg 400.000.- Ft alatti hitelösszegre lenne szüksége a személyi kölcsön visszafizetéséhez, hiszen a konstrukció forint alapú volt és már két éve fizeti. Fedezet nélkül azonban csak újabb személyi kölcsönt igényelhetne, amivel nem járna jobban. Személyi hitelt másik személyi hitellel nem érdemes kiváltani, mivel közel azonos kondíciókkal (kamatláb, THM) vehetők igénybe, így a kiváltással nem érné el célját, vagyis a kiadási minimalizálását.

Továbbá a hitelbírálatnál – függetlenül attól, hogy a cél az előző kölcsön megszüntetése lenne – a bankok figyelembe vennék a meglévő 24.500 Ft-os törlesztő részletét, minek következtében nem biztos, hogy felvehető lenne a kívánt összeg, hiszen a kettő együttes törlesztő részlete már a jövedelme túlterheltségéhez vezetne, ami miatt a hitelkérelmét elutasítanák.

A havi törlesztési kötelezettség csökkentése érdekében esetleg a futamidőt lehetne meghosszabbítani. Ennek lehetőségéről a hitelfolyósító banknál érdeklődhet! Amennyiben a kölcsönt nem a maximális – jellemzően 7 éves – futamidőre vette fel, akkor egy szerződésmódosítással ez megoldható lehet. Javasoljuk, hogy ez ügyben keresse fel az érintett pénzintézetet!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Anna 2013-03-20 at 10:11

  Tisztelt szakértő!
  Aktív bár listás vagyok. A PROVIDENT-nek tartozom 27.000 Ft-tal. Más hitelem nincs. Segítséget kérek. 200.000 Ft-ra lenne szükségem. Természetesen a fennálló tartozásom rendezném.
  Előre is köszönöm.
  Tisztelettel: Anna

  • Reply Ingatlan1.hu 2013-03-20 at 10:12

   Kedves Anna!
   Aktív bár listás személynek jelenleg egyik bankpartnerünk sem nyújt hitelt, így sajnos nem tudunk Önnek segíteni a hitelfelvételben.

  Leave a Reply