Hitelkalkulátor

Itt az átstrukturált hitelek körében végzett PSZÁF felmérés eredménye

2011-05-26

A PSZÁF legfrissebb adatai szerint a mintegy 654,1 milliárd forint összegű átütemezett lakossági kölcsönből 127,7 milliárd már 90 napot meghaladó hátralékot halmozott fel a harmadik hónap végére. A hazai bankrendszer ugyanezen időszakban 61,5 milliárdos adózott eredményt ért el. Ez a fele a 2010-es év első 3 havi 123,5 milliárdjának.

A hazai bankok visszaesésének oka nagyrészt a banki különadó, ám a tavalyi eredmény feleződéséhez hozzájárult a befektetési és pénzügyi szolgáltatások terén történt visszaesés is.
A Felügyelet vizsgálta a kölcsönök hátralékosságát is, majd megállapította, hogy már láthatók a stabilizálódás jelei: a teljes hitelállomány 17.727,4 milliárd forintot tett ki az első negyedév végén, melyből 1920,1 milliárd volt 3 hónapon belül lejárt tartozást mutató, 1520 milliárd forint összegű pedig a 90 napot meghaladóan késedelmes. Az előbbi adat mintegy 110 milliárdos növekedés tavaly év végéhez viszonyítva, ellenben a 3 hónapot meghaladóan lejárt kölcsönök állománya 20 milliárd forinttal mérséklődött 3 hónap alatt.

A lakossági kölcsönökön belül ellentétes folyamatok mentek végbe: 45 milliárd forinttal csökkent negyedév alatt a 90 napon belül lejárt tartozással rendelkező állomány. A 90 napon túli késedelemmel érintett állomány azonban közel 30 milliárd forinttal növekedett. A deviza alapú hitelek továbbra is nagyobb számban dőlnek be, aminek az árfolyamhatás az oka. A 730,5 milliárd forintos 3 hónapot meghaladó késedelmes állományból 493,3 milliárd forint devizában került folyósításra.

Hitelek átütemezésére vonatkozó információt első ízben szolgáltatott a PSZÁF. Ezzel kapcsolatban eddig csak az MNB készített felmérést. A Nemzeti Bank szakértői már egy évvel ezelőtt megállapították, hogy minden 5. átütemezett kölcsön esetén újra késedelembe esik az adós, s ezt most a Felügyelet adatai is megerősítették.

Mostanáig 1246,9 milliárd forint összegű kölcsön újratárgyalására került sor. Ebből 687,9 milliárd forint az az állomány, mely azóta problémamentes. A 3 hónapon belüli elmaradások összege 373,5 milliárd forint. Ugyanakkor a 90 napot meghaladó tartozások összege 185,5 milliárd forintot tesz ki. Ez a teljes állományt nézve azt jelenti, hogy az ügyfelek és a pénzintézetek közötti újratárgyalás 15%-uknál nem volt sikeres.

Amennyiben csak a lakossági hiteleket tekintjük, ennél rosszabb a helyzet: ez esetben az átütemezett állomány 654,1 milliárd forint, melyből 127,7 milliárdot tesz ki az az állomány, mely 90 napot meghaladó hátralékkal rendelkezik, ami megközelíti a 20%-ot.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply