ingatlan1.hu

Jelzáloggal terhelt ingatlan ajándékozása

utolsó módosítás: 2012. április 06. péntek - (13:05)

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdésem a következő:
Van egy saját tulajdonú 47 nm lakásom, melynek értéke kb. 8.500.000,- Ft. Az ingatlanon 2.000.000,- Ft jelzáloghitel van bejegyezve. Ilyen esetben a lakást elajándékozhatom-e kiskorú gyermekem részére, úgy hogy a jelzálog bejegyzés megmaradjon?
Milyen módon, hol kell intéznem? Gondolom engedélyeznie kell a banknak is..
Kell-e hozzá gyámhatósági engedély is?
Ha 100%-ban nem megoldható, akkor lehet-e a jelzálogon felüli tulajdoni részt elajándékozni neki?

Köszönettel:
Mónika

Kedves Mónika!

Banki kérdésekben ügyvédi irodánk sajnos nem tud segíteni.

Kiskorú személy számára történő ingatlan ajándékozáshoz azonban a Gyámhatóság hozzájárulása szükséges, így célszerű volna a területileg illetékes hivatalt megkeresnie.

Mivel a jelzálogjog a teljes tulajdonra kerül bejegyzésre, ezért ebben az esetben a résztulajdon elajándékozása nem jelenthet megoldást.

Település:Hitelkalkulátor | Mekkora havi részletekkel számolhatok?

(válasszon)
Ft
(válasszon)

Jelzáloggal terhelt ingatlan ajándékozása bejegyzéshez 2 hozzászólás

 • 1
  rácz robert
  2013-06-22 | 20:46

  Tisztelt cím!
  Azt szeretném megkérdezni, hogy örököltem a szüleimtől egy lakást, aminek az értéke 2.500.000 Ft. Ezen viszont van egy devizahitel 1.800.000 Ft, de én ezt nem tudom fizetni. Egyedüli örökös vagyok és anyukám unokaöccsének én most ezt elajándékoznám, aki nem kiskorú. Akkor a hitelt is átadhatom neki ez lenne a kérdésem.

 • 2
  Ingatlan1.hu
  2013-06-24 | 22:05

  Kedves Róbert!
  A hitellel terhelt ingatlan ajándékozásával kapcsolatban a hitelnyújtó bankot is tájékoztatni kell, sőt bizonyos esetekben a bank hozzájárulása nélkül nem lehetséges az ingatlan elidegenítése. A hitel átvállalásához szintén a hitelnyújtó jóváhagyása szükséges. Javasoljuk, hogy ez ügyben keresse fel az érintett pénzintézetet!

Tegye fel kérdéseit vagy szóljon hozzá Ön is a témában!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA Kép

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Partnerünk

Hitelnet