Lakáshitel

Lakásvásárlás járulékos költségei

2011-05-26

Téved, aki azt gondolja, hogy lakásvásárlás esetén a vételáron kívül nincs más költség. A lakás árán kívül ugyancsak a vevő számára jelent kiadást az adásvételi szerződést elkészítő ügyvéd munkadíja, a tulajdonjog bejegyzésének illetéke a földhivatalban, valamint a lakásszerzés után fizetendő illeték. Amennyiben Ön a lakásvásárláshoz banki hitelt vesz igénybe, további anyagi teherként merülnek fel a hitelügyintézés járulékos költségei.

A lakásvásárlási hiteleket jelzálogjog bejegyzése mellett nyújtják a bankok. Ehhez fel kell értékeltetni a megvásárolni kívánt, egyben hitelcél szerinti ingatlant. Ezért általában 30 ezer forintot kell fizetni a helyszínen az értékbecslőnek.

Nemcsak az értékbecsléshez, hanem már a hitelkérelmi dokumentációhoz is csatolni kell a megvásárolandó lakás tulajdoni lapját, valamint családi ház esetén térképmásolatát. Ezek az iratok kikérhetők az illetékes földhivataltól, illetve lekérhetők a TAKARNET rendszerből is. Utóbbiból történő lekérés kevesebb kiadást jelent.

[calculator]

A lakásvásárlási hitel jóváhagyását követően egyeztethető közjegyzői időpont a hitel-, és zálogszerződések közjegyzői okiratba foglalásához. A közjegyző munkadíját szintén az okiratok elkészítésekor kell kiegyenlíteni. A díj mértéke függ attól, hogy egyoldalú vagy kétoldalú okiratot kér a pénzintézet. Az előbbi esetben jellemzően a hitelösszeg 0,5%-a, utóbbi esetben körülbelül az 1%-a fizetendő.

A lakásvásárlási hitelt a folyósítási jutalék ellenében utalja el a bank az eladó által megadott számlaszámra. A százalékos formában kifejezett díj általában a hitelösszeg 1-2%-át jelenti. Ez minden pénzintézetnél folyósítási feltétel, amely a hitelösszegből nem vonható le. Ennek oka, hogy a folyósítási jutalék a hitelfelvevőt terheli, míg a kölcsön teljes összegét az eladónak folyósítja a hitelnyújtó.

A földhivatal nemcsak a tulajdoni lapért és térképmásolatért, illetve a tulajdonjog bejegyzéséért számít fel díjat, hanem a jelzálogjogot is illeték fejében jegyzi be. Ez a díjtétel leróható a földhivatal által kiküldött csekken is, de érdemes a helyszínen kifizetni, hiszen a díjrendezettség is folyósítási feltétel.

Ha valaki a fészekrakó program keretében igényli lakáshitelét, akkor további kiadást jelent számára az állami kezességvállalással érintett rész után fizetendő díj, ami 2%.

A lakásvásárlás járulékos költségeit Ön megspórolhatja, ha pénzügyi partnereink díjelengedési akciója idején igényli kölcsönét. Az akciós lakáshitelekről honlapunkon olvashat, illetve kérheti online ajánlatunkat is!

A lakásvásárlás további – nem banki – költségeiről (ügyvédi díj, illeték) Hiteltanácsadóink készséggel adnak felvilágosítást telefonon és személyesen egyaránt. A lakásvásárlás járulékos költségeivel kapcsolatos kérdéseit online Hitelszakértőnknek is felteheti!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply