Lakáshitel

Lakásvásárlás megoldható egy igazolható jövedelem esetén?

2015-04-09

Kedves Ingatlan1.hu Szakértő!

Elsősorban a pontos átláthatóság miatt leírnám, hogy milyen értékkel kell számolni a kérdésem során!
Ingatlan összege: 8-10 millió Ft.
Önerő: 3 millió Ft.
Igazolható nettó jövedelem: 120.000 Ft (plusz havonta eltérő juttatás, de ez nem számolható rendszeresnek.)
Illetve akár építési telek mint plusz fedezet (becsült értéket nem tudom)

A megadott adatok alapján az lenne a kérdésem, hogy ilyen árkategóriában lévő ingatlanra 3 millió forintnyi önerővel egy igazolható jövedelemmel meg tudok-e igényelni lakásvásárlási hitelt. A háztartás jövedelme ennél több, csak sajnos párom jövedelme nem igazolható. De ettől függetlenül havonta 250-300 ezer forintból gazdálkodunk. Mennyire befolyásolja az elbírálást? Tudomásom szerint igényléskor el kell számolnom a kiadásaimmal illetve, az igénylés után a jövedelmem 50%-nak meg kell maradnia a törlesztő részleten felül?! Ez mennyire fedi a valóságot? Milyen megoldások lehetnek?

Válaszát előre is köszönöm!
Eszter

Kedves Eszter!

A lakásvásárlási hitelek fedezete lehet maga a megvásárolni kívánt ingatlan, melynek – a háztartás igazolt jövedelmétől függően – maximum 80%-a vehető fel hitelként. 8 milliós lakásra a törvényi előírás szerint tehát maximum 6,4 millió, 10 millió forint értékű lakásra legfeljebb 8 millió forint összegű hitel nyújtható. A finanszírozási arányok pénzintézetenként eltérőek. A célingatlan területi elhelyezkedése szintén befolyásoló tényező. Szükség esetén plusz fedezetként építési telek (beépítetlen területként nyilvántartott) is bevonható, ha megfelelő értékű.

A jövedelemvizsgálat során 2015 januárjától meg kell felelni a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutatónak (JTM), ami azt jelenti, hogy az adós nettó jövedelmének 50%-ába bele kell férni a felvenni kívánt és az esetleg már meglévő valamennyi hitel havi törlesztő részletének, amennyiben a havi nettó jövedelem 400.000 Ft alatti. A bankok csak a hivatalosan igazolható jövedelemmel tudnak számolni jövedelemvizsgálat során, tehát a párja jövedelme adott esetben nem vehető figyelembe.

Ahhoz, hogy személyre szabott, konkrét tájékoztatást tudjon pénzügyi Partnerünk adni adott lakásvásárlásra vonatkozóan, előzetes hitelbírálat szükséges, melyet a további részletek ismeretében tudnak elvégezni. Ezért kérjük, töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat és díjmentes hitelajánlatban fogjuk tájékoztatni Önt az elérhető hitelkonstrukciókról, a maximálisan felvehető hitelösszegről és a várható havi törlesztő részlet összegéről!

You Might Also Like