Hitelkalkulátor

Már elérhető a hitel- és lízingválasztó program!

2010-04-09

A lakossági hitelt felvenni szándékozó ügyfelek tájékozódását kívánja elősegíteni a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a honlapján elérhető hitel- és lízingválasztó program segítségével.

Az első ütemben hozzávetőlegesen 50 pénzügyi vállalkozás mintegy 400 hitelkonstrukciója érhető el és hasonlítható össze a szabad felhasználású és lakáscélú jelzáloghitelek, a fogyasztási kölcsönök, a megtakarítással kombinált hitelek, a hitelkártya termékek, valamint az ingatlanlízing tekintetében.

Hamarosan közzéteszik a pénzügyi vállalkozások által nyújtott számlahitelek és gépjárműhitelek körét is, majd ez év júliusában a bankok és hitelintézetek több mint tízezer lízing- és hitelkonstrukcióját is megismerheti a lakosság a rendszeren keresztül.

Míg a pénzügyi szervezetek számára mostanáig önkéntes volt az információközlés, addig – miniszteri rendelet alapján – ezt követően kötelező lesz az új internet alapú termékválasztó rendszerbe történő adatszolgáltatás. Ennek célja az ügyfelek precíz és pontos tájékoztatása.

Amennyiben a pénzügyi vállalkozások által megadott hitelkonstrukciók kondíciói nem az előírásnak megfelelőek – például egy adott hiteltermékre vonatkozó előtörlesztési díj magasabb, mint az ez év márciusától törvényben meghatározott előtörlesztési díj maximuma – akkor a PSZÁF az adatszolgáltatás alapján fogyasztóvédelmi eljárást kezdeményezhet.

A termékválasztó programban a hitelt felvenni szándékozó ügyfelek nemcsak a jelzálog és egyéb hitelek, valamint a lízingtermékek aktuális kondícióit ismerhetik meg, hanem döntésüket megkönnyítik a fogyasztóvédelmi információk, figyelemfelhívások, mérlegelendő szempontok, valamint pénzügyi szótár is rendelkezésükre áll.

Azon ügyfeleknek, akik nincsenek teljesen tisztában azzal, hogy milyen típusú hitelkonstrukciót kívánnak felvenni, a több lépcsős program lehet segítségükre. Amennyiben egy érdeklődő több hitelterméket is megfelelőnek talál, akkor azokat össze is hasonlíthatja.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply