Lakáshitel

Milyen lehetőségem van lakásvásárlásra, ha egyedül nevelem gyermekemet?

2014-11-26

Tisztelt Ingatlanegy.hu Szakértő!

A lakásvásárlási hitelekről szeretnék tájékoztatást kérni. Egyedül nevelem gyermekemet! Az lenne a kérdésem, hogy van-e valamilyen lehetőségem házvásárlásra ebben az esetben. Ha igen, akkor milyen feltételeknek kell megfelelni és hogyan működne a hitelfelvétel?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Tisztelettel.
Edina

Kedves Edina!

Lakásvásárlási hitelt egyedülálló személy is vehet fel. A hitelfelvételhez a személyi feltételeken túl, megfelelő munkaviszonnyal és jövedelemmel kell rendelkezni, valamint teljesülnie kell az ingatlanfedezettségnek is.

A személyi feltételek közül a legfontosabb, hogy a hiteligénylő nem szerepelhet a negatív adóslistán. A hitelt 18. életévét betöltött személy veheti fel, s a futamidőt úgy kell meghatározni, hogy a kölcsön lejáratakor az adós ne legyen 70, illetve pénzintézettől függően 75 évnél idősebb.

Lakáshitel felvételéhez legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszonyt kell igazolni a jelenlegi munkahelyen. A munkavállaló nem lehet próbaidőn. Az igazolt nettó fizetésnek el kell érnie a minimálbér összegét, ám a minimálbér megléte nem jelenti azt, hogy bármekkora összegű kölcsön felvehető. A maximálisan nyújtható hitel összegét a várható törlesztő részlet és nettó fizetés aránya, valamint az ingatlanfedezet értéke adja meg.

A lakásvásárlási hitelek fedezete általában a megvásárolni kívánt ingatlan. Ám ez csak abban az esetben nyújt kellő fedezetet, ha a lakásvásárló rendelkezik a szükséges önerővel. Törvényi előírás alapján minimum 20% önerőre van szükség lakásvásárlási hitel felvételéhez, de ezt az arányt negatívan befolyásolhatja az igénylő jövedelmi helyzete, vagyis a tényleges felvehető hitelösszeg ennél általában kisebb.

Arról, hogy pontosan mennyi önerőre lenne szüksége Önnek a lakásvásárláshoz, pénzügyi Partnerünk készséggel tájékoztatja az adott ügylet részleteinek ismeretében. A szükséges adatokat online űrlapunk kitöltésével küldheti el.

Használt lakás vásárlásához jelenleg még nem igényelhető gyermekek utáni kedvezmény, de 2015 júliusától elvileg ismét elérhető lesz a félszocpol. Így az 1 gyermeke után járó támogatási összeget önerőként lehet majd figyelembe venni a lakásvásárlás során. Ha még így sem lenne meg a kellő saját erő, akkor további ingatlanfedezet bevonása jelenthet megoldást. Plusz fedezetként bárki lakása bevonható, ha megfelel a banki követelményeknek.

A lakásvásárlási hitelek aktuális törlesztő részletét online lakáshitel kalkulátorunkkal Ön is kiszámolhatja!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply