Lakáshitel

Mit tehetünk, ha az értékbecslő alulértékelte az ingatlanfedezetet?

2014-12-23

Tisztelt Ingatlanegy.hu!

Az értékbecslő mind a két ingatlant áron alul értékelte, a mi házunkat 3 millió Ft-ra, viszont ilyen házak itt vidéken 5,5 millió Ft-ért kelnek el. Amit szeretnénk megvenni azt pedig 6 millió Ft-ra értékelte. Persze fellebbeztünk a becslés miatt.

A kérdésem az, hogy 9.250.000 Ft-ba kerül a ház, nincs önerőnk, mert ingatlancsere hitellel szeretnénk az új házat megvenni, az önerő a mostani házunk, megkapjuk így a hitelt vagy nincs semmi kilátás erre, hogy meg tudjuk venni a házat? A fizetésünk 350.000 Ft és 2 hitelünk van kb. 40.000 Ft. Az egyik 20.000 Ft az idén telik le.

Köszönöm előre is a választ.
Üdv: Zsuzsa

Kedves Zsuzsa!

Jelzálog alapú hitel felvétele során minden bank felértékeli a fedezetként felajánlott ingatlanokat. Az értékbecslést a bankkal szerződésben álló értékbecslő végzi. A hitelnyújtás során a bankok ezt, az értékbecslő által meghatározott ingatlanértéket veszik figyelembe. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy minden pénzintézet meghatározza a fedezetül elfogadható ingatlanok minimális értékét. Van olyan bank, amely 6 millió forint alatti ingatlant egyáltalán nem fogad el fedezetként, de olyan pénzintézet is van, ahol legalább 4-4,5 millió forintot kell érnie a fedezetként bevont ingatlannak.

Amit tenni tudunk az, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan pontos adatainak (területi elhelyezkedés, szerkezet, építés éve, stb.) ismeretében Pénzügyi Partnerünk összehasonlító ingatlanadatok alapján utánanéz az adott ingatlan aktuális értékének. Ha annak értéke valóban nem közelíti meg a 9 millió forintot, akkor mindenképpen csak az előző értékbecslő által meghatározott értékkel érdemes kalkulálni.

Online ajánlatkérő űrlapunk kitöltésével az előzetes hitelbírálathoz szükséges valamennyi információt megadhatja. A hitelbírálat eredményét ugyanis nemcsak az ingatlan értéke, hanem a jövedelmi helyzet is jelentős mértékben befolyásolja. Ennek elvégzése után tudnak Szakértőink pontos választ adni kérdésére.

You Might Also Like