Hitelkiváltás

Svájci frankos személyi hitel törlesztésének csökkentése

2013-05-23

Tisztelt Szakértő Nő/Úr!

Régóta szeretném már egy hozzáértő véleményét, illetve segítségét kérni ebben a mindennapjaimat megkeserítő, nehéz témában. A mi hitelünk, mármint a férjem nevén lévő hitel nem jelzálogos és nem is lakáscélú, ami lehetővé tette volna, hogy az árfolyamrögzítést igénybe vegyük, vagy másféle segítséget kapjunk. Már jövő év novemberében letelne, de törlesztője igen magas: az 5 évvel ezelőtt vállalt 62 ezerről már több mint dupláját fizetjük, nyögjük, de már régóta mindent ennek érdekében adtunk fel, minden más hitelt ezért eszközöltünk, de már végképp nem megy tovább.

Még jelzálogos hitelbe is belementem volna, de az sem egyszerű és hosszadalmas és jó lenne nem újabb hosszú évekre elköteleznünk magunkat. Szeretném tudni, hogy a bank miért nem látja ezt át és nyújt elfogadható segítséget, illetve ilyenkor miért nem vizsgálják, hogy belefér-e a törlesztő a keresetbe, nem veszélyezteti-e a megélhetést? Tud számomra valamiféle megoldást?

Köszönettel.
Anita

Kedves Anita!

Ingatlanfedezet nélkül sajnos nem tudunk Önöknek olyan megoldást javasolni, amivel csökkenthető lenne svájci frank alapú személyi hitelüknek havi törlesztése. A személyi hitelek minden banknál közel azonos kamatszint mellett érhetők el, így a fedezet nélküli hitellel való kiváltás nem hozna eredményt. Arról nem is beszélve, hogy a hitelbírálat során a bankok figyelembe vennék meglévő törlesztési kötelezettségüket, ami miatt a jövedelmük már így is túlterhelt és emiatt nem nyújtanának újabb hitelt. Fedezet nélküli kölcsön igénylésekor ugyanis a meglévő hiteltörlesztéssel akkor is számolnak a pénzintézetek, ha az újabb kölcsön célja a meglévő kiváltása.

Alacsonyabb havi törlesztő részletet csak jelzálog alapú kölcsön felvételével érhetnek el. A jelzáloghitelek kamata ugyanis lényegesen alacsonyabb a személyi hitelek kamatánál, illetve a futamidő jóval hosszabb is lehet. Ezáltal jelentősen mérsékelhető a havi törlesztési kötelezettség, ami nem veszélyezteti a megélhetést, ugyanakkor ha van lehetőségük a kölcsön részleges vagy teljes előtörlesztésére, akkor azt a futamidő lejárata előttt bármikor megtehetik.

Mivel adósságrendező hitel esetén a hitelkiváltást a pénzintézetek egymás között rendezik hivatalos tartozás igazolás alapján, ezért a hitelbírálat során nem számolnak a kiváltandó hitel törlesztő részletével, így egy esetleges jelzáloghitel felvételekor jövedelmük nem számítana túlterheltnek.

Mivel svájci frank alapú hitelről van szó, azzal számolniuk kell, ha most kiváltják, akkor a tartozás forintosítása a mostani árfolyamon történik, ami azonnali árfolyamveszteséget eredményez.

Javasoljuk, hogy online Hitelkalkulátorunk segítségével nézzenek utána a jelenleg elérhető hitelkiváltási lehetőségeknek, majd a Kalkulátorból elérhető adatlap kitöltésével kérjék pénzügyi Partnerünk személyre szabott, díjmentes hitelajánlatát, ha vállalják a jelzáloghitel felvételét.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply