Hitelkalkulátor

Szabad felhasználásra személyi hitelt vagy jelzáloghitelt érdemes felvenni?

2013-06-26

Tisztelt Ingatlan1.hu!

Szeretném a segítségüket kérni hitelfelvétellel kapcsolatban. Azt szeretném tudni, hogyha szabad felhasználású hitelre van szükségem, akkor mikor járok jobban, ha fedezet nélkül igénylem vagy ha ingatlanra kérem a kölcsönt?

1. Melyik esetben milyen kamatra adják a hitelt?
2. Ha ingatlanra van szükség, akkor milyen ingatlant fogadnak el? Van valami megkötés?
3. Ingatlanfedezet esetén milyen költségekre lehet számítani?
4. Mennyi az ügyintézési idő egyik illetve másik esetben?
5. Mindkettőhöz kell munkáltatói igazolás?

Válaszaikat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Andrea

Kedves Andrea!

Először is a hitel típusát nagyban meghatározza az, hogy mekkora összeget szeretne felvenni szabad felhasználásra. 1 millió forint alatti hiteligény esetén általában nem javasoljuk a jelzálog alapú hitel felvételét. Ha 1 millió forint feletti összegre van szüksége, akkor viszont célszerű ingatlant bevonni a hitelügyletbe már csak azért is, mert ekkora összeghez fedezet nélkül viszonylag magas nettó jövedelemre (kb. 200.000.- Ft) lenne szükség, míg jelzálog alapon 1 millió forint akár minimálbéres keresettel is elérhető lehet.

Kérdéseire válaszolva:

1. Fedezet nélküli szabad felhasználású hitel esetén a THM meghaladja a 20%-ot, míg az ingatlanfedezet bevonása mellett igényelt legkedvezőbb szabad felhasználású kölcsön teljes hiteldíj mutatója 10% alatti.

2. Ingatlanfedezetként a lakóingatlanon kívül üdülő, hétvégi ház és építési telek fogadható el a legtöbb banknál. De nemcsak az ingatlan típusára, hanem értékére vonatkozóan is van megkötés: a fedezetül felajánlott ingatlan piaci értékének a pénzintézetek többségénél el kell érnie az 5 millió forintot.

3. Ingatlanfedezettel biztosított hitelügylet esetén az alábbi költségek merülhetnek fel: értékbecslés (kb.: 30.000.- Ft), közjegyzői okirat díja (a hitelösszeg 0,5-1%-a), folyósítási jutalék (a hitelösszeg kb. 1-2%-a), földhivatali költségek. E kiadások azonban csökkenthetők, ha a kölcsönt a jelenleg is elérhető díjelengedési akció keretében igényli.

4. A személyi hitelek átfutási ideje néhány munkanap, míg a jelzálog alapon nyújtott szabad felhasználású jelzáloghitelhez általában 3-4 hét alatt lehet hozzájutni.

5. A bankoknak kötelező jövedelemvizsgálatot végezni, így mindkét esetben 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolással igényelhető a kölcsön. Személyi hitel esetén minimum 6, jelzáloghitel esetén legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszony szükséges.

Pénzügyi Partnerünk készséggel tájékoztatja Önt az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő szabad felhasználású hitelekről, ha kitölti online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply