Hitelkalkulátor

Szabad felhasználású és felújítási hitel összehasonlítása

2011-01-10

Lakóingatlana felújításához szeretne jelzálog alapú kölcsönt igényelni és a bankok által kínált hitelkonstrukciók érdeklik? A pénzintézeteknél igényelhető konkrét felújítási kölcsön, de létezik szabad felhasználású jelzáloghitel is, mellyel ugyancsak finanszírozhatók a felújítási munkálatok.

A felújítási kölcsönt a lakáscélú hitelek kategóriáján belül lehet igényelni, vagyis kamatának mértéke azonos a lakásépítésre vagy vásárlásra felvett kölcsön kamatával, ami kondícióit tekintve kedvezőbb, mint a szabad felhasználású jelzáloghitelek kamata.

Felújítási kölcsön igénylésekor be kell nyújtani az adott bankhoz a felújítási munkálatokról szóló költségvetést. A pénzintézetek többsége rendelkezik az ehhez szükséges költségvetési formanyomtatvánnyal, melyen az alábbi adatok kerülnek feltüntetésre: a fedezetül felajánlott ingatlan megnevezése, címe, helyrajzi száma, a felújítási munkálatok megnevezése, a szükséges anyagok ára, valamint a munkálatok elvégzéséért fizetendő munkadíj.

A szabad felhasználású kölcsönt a hitelcél igazolása nélkül bármire fel lehet használni, tehát a családi ház vagy lakás felújítására is, de ezeknél a típusú hiteltermékeknél nem kell költségvetést benyújtani.
Felújítási hitel esetén különböző hitelezési gyakorlattal találkozhatunk. Jellemző, hogy az ilyen célra igényelt kölcsönt nem egy összegben folyósítja a bank, hanem visszatartja egy részét a felújítási munkálatok befejezéséig, majd miután a pénzintézet értékbecslője a helyszíni szemle során meggyőződött a munkálatok elvégzéséről, következhet a hitel fennmaradó részének folyósítása.

A pénzintézetek gyakorlata szerint az is elképzelhető, hogy a hiteligénylő számára a bank folyósítja a teljes hitelösszeget, majd a munkálatok befejezését követően az adósnak csupán a befejezésre vonatkozó bejelentési kötelezettségnek kell eleget tenni.

Jogszabály nem írja elő, hogy a felújítási munkálatokat számlával kell igazolni, ám néhány pénzintézet elvárja, hogy az ügyfél a költségvetés 50%-át számlával fedje le.

Szabad felhasználású hiteltermék esetén a pénzintézet a kölcsönigénylő folyószámlájára utalja a kölcsön teljes összegét, melynek felhasználásáról az adósnak nem kell számlát bemutatni és utólagos bejelentési kötelezettség sincsen.

Mivel a felújítási kölcsönök kamatlába általában alacsonyabb, mint a szabad felhasználású kölcsönöké, ezért felújítási hitelek esetén a havi törlesztés összege is kedvezőbb. A felújítási és a szabad felhasználású kölcsönök aktuális törlesztő részlete egyaránt könnyen kiszámolható Hitelkalkulátorunk segítségével. Konkrét hitelügylet esetén kérheti pénzügyi Partnerünk ajánlatát is, mely egy munkanap alatt elkészül az Ön igényeinek megfelelően. Lehetőség van a szabad felhasználású és felújítási hitelek kamatának, kezelési költségének, törlesztő részletének, valamint járulékos költségeinek összehasonlítására is.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply