Hitelkalkulátor

Újra lesz euró alapú hitel a K&H-nál

2010-01-27

Február 15-től újra elérhető lesz a lakosság számára nyújtott devizahitel a K&H fiókaiban. Euró alapon történő finanszírozásra a szabad felhasználású jelzáloghitelek és lakáshitelek esetében lesz lehetőség. Így megszűnik a 2009. július 3. óta tartó devizahiteleket érintő felfüggesztés.

A K&H úgy nyilatkozott, hogy idáig is mindig figyelmet fordított a pénzpiaci eseményekre és amennyiben úgy látja, reagál is azokra. Az előző hónapokban történt pozitív változások, mint például a makrogazdasági folyamatok javuló tendenciája; valamint a lakossági hiteleket érintő törvények szigorítása, továbbá a bankszektor önszabályozása következményeként a bank úgy döntött, hogy az euró alapon történő hitelezést 2010. február 15-től ismét folytatja. Tehát a hitelfelvevők számára újra elérhető lesz a K&H euró lakáshitel valamint a K&H euró személyi hitel ingatlanfedezettel.

A K&H vélekedése szerint a jegybanki alapkamat rövid és középtávú folyamatos mérséklésével a piaci kamatozású forinthitelek egyre inkább teret nyernének.

A K&H devizahiteleket illető bejelentésével fél évet meghaladó időszak zárul le a K&H Banknál, ami alatt a nagyobb pénzintézetek között egyedülállóként csak forint alapon folyósított jelzáloghitelt a bank. Ennek oka lehetett az is, hogy a bank forrásai is megdrágultak, hiszen az anyabank, a KBC jelentős veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni az értékpapír állományában és a hitelezésében egyaránt. Továbbá szerepet játszott a devizahitel felfüggesztésében a 2009. első félévében tapasztalható jelentős árfolyam ingadozás is.

A hitelfelvevők számára továbbra is vonzóak lehetnek az euró hitelek, elég csak a közeledő euró bevezetésre illetve a drágának bizonyuló bankközi forintforrásokra gondolni. Az euró hitelek mellett szól továbbá, hogy az euró árfolyamának ingadozása ugyancsak mérséklődött. Mindeközben svájci frank alapon jelenleg csupán néhány pénzintézet hitelez.

A K&H által február 15-től ismét elérhető jelzáloghitelek igénylésének feltétele, valamint a hitelkamatok mértéke még nem ismert. A későbbiek folyamán tudhatjuk majd meg, hogy a K&H mennyit kíván nyerni az euró alapon történő hitelnyújtással.

Ha a várakozásoknak eleget téve a forint a közeljövőben erősödni fog, akkor az euróban eladósodó ügyfelek még nyerhetnek is a törlesztő részleteken. Az euró alapú hitelezést erősíti továbbá, hogy a forinthitelek teljes hiteldíj mutatója jelenleg is néhány százalékkal magasabb az euró konstrukciók THM mértékénél.

You Might Also Like