ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Kinek a felelőssége, ha az ingatlan vételára nem áll rendelkezésre?

utolsó módosítás: 2013. február 07. csütörtök - (09:51)

Tisztelt ügyvéd Úr/Hölgy!
Jelenleg a problémánk a következő. Van egy előtakarékossági szerződésünk, aminek a szerződési éve lassan lejár, így felkerestük a céget telefonon, és mondták, hogy egy személyi bankár meg fog minket keresni ezzel kapcsolatban. Decemberben találkoztunk is a bankárral, és átbeszéltük a szerződésünket, illetve tájékoztattuk, hogy szeretnénk majd egy ingatlant vásárolni. Ezért kiszámolta, ha kötünk még két lakáselőtakarékossági szerződést, illetve a jelenlegit módosítjuk magasabb összegre, akkor van rá esély, hogy megvásárolhatjuk az ingatlant. Megkötöttük illetve módosítottuk a szerződéseket. Egy kis idő múlva, találtunk is egy ingatlant. Ezért újra felkerestük a bankárunkat, hogy tájékoztasson a részletekről, mert ha lehetséges, meg szeretnénk vásárolni. Kiszámolt mindent, és elmondta, ha felértékeli az értékbecslő az ingatlant annyira, akkor kaphatunk annyi és annyi hitelt, és meg tudjuk vásárolni, illetve az előszűrésünket is megcsinálta, hogy tudjuk-e majd fizetni a hitelt. Az ő számításával mindenben megfelelőek voltunk, így átbeszéltük a részleteket. Az eladókkal megkötöttük az adás-vételi szerződést, illetve adtunk foglalót is. Az adásvételi szerződésben fel lett tüntetve a hitelösszeg amit a bankár kiszámolt, hogy ennyit fog adni a cégük, az önerőnk, illetve a hányadrészek is ki lettek számítva a bankár által. Ezután jelezte a bankárunk, hogy a cég ki fog majd rendelni egy értékbecslőt, aki meg fog minket keresni. Ez így is lett, megcsinálta az értékbecslést, de sajnos nem az az összeg jött ki az értékbecslésen, mint amit a személyi bankár nekünk úgymond “beígért”, hanem jóval kevesebb. Itt jöttek a nagy problémák, mivel nagy lett a különbség a bankár által kiszámolt hitelösszeg és az értékbecslés utáni összeg között. Sajnos így nem tudjuk megvásárolni az ingatlant, mivel a cég nem tud annyi hitelt folyósítani, amennyit a bankárunk “kitalált”, illetve az adásvételi szerződésben szerepel.
Mint laikus így utólag végiggondolva az egészet, a személyi bankárunkkal hátulról kezdtük el csinálni az ügyletet.
Jeleztük az eladóknak, hogy mivel mi szeretnénk megvásárolni az ingatlant, viszont az értékbecslés miatt a szerződésben szereplő összeget a cég nem tudja kifizetni nekünk. Mielőtt találkozunk az eladókkal személyesen, szeretnénk tisztában lenni vele, hogy ilyen esetben jogilag visszajárhat-e nekünk a foglaló illetve kártérítéssel élhetünk –e a cég felé a személyi bankáruk felelőtlensége miatt?
Köszönjük előre is a választ!
Üdvözlettel: Molnár Beáta

Tisztelt Beáta!

Az Ön által vázolt helyzet megítélését több apró körülmény is befolyásolhatja, de nagy vonalakban a következőkre hívjuk fel szíves figyelmüket.

A foglaló jogszabályban rögzített előírásai szerint a teljesítés meghiúsulásáért felelős személy az adott foglalót elveszti, illetve a kapott foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni. [Ptk. 245. § (1)]

A foglaló tehát felróhatósági alapon működik, így elsődlegesen azt kell eldönteni, hogy az adott körülmény Önöknek mint vevőknek felróható-e, illetve az eladóval szembeni jogviszonyt tekintve ez az Önök érdekkörébe esik-e.

Álláspontunk szerint – főszabályként – a vételár megfizetése az Önök, tehát a vevő érdekkörébe esik, de ettől az egyedi körülmények eltérő értelmezést, illetve jogi megítélést is eredményezhetnek. Álláspontunkat több eseti, legfelsőbb bírósági (a Legfelsőbb Bíróság ma már Kúria) döntés is alátámasztja, így az is, mely rögzíti például, hogy: „A vevőnek a teljesítés meghiúsulásáért való – az adott foglaló elvesztését eredményező – felelőssége megállapítható, ha alaptalanul bízott a vételár előteremtésének lehetőségében. Bizakodása alaptalanságának következményét az eladóra nem háríthatja át.”

Az Önök eladóval szembeni esetlegesen valóban fennálló felelőssége természetesen nem zárja ki azt, hogy az eladó megértő legyen, netán egyezséget kössenek és azt sem, hogy igényüket a „privát bankárral” vagy munkáltatójával szemben érvényesítsék. Sőt! A Legfelsőbb Bíróság fentiekben ismertetett álláspontja sem olyan, ami kőbe lenne vésve, tehát az egyedi körülmények – mint említettük – eltérő jogi értékelést is lehetővé tehetnek, így elképzelhető, hogy pl. olyan okra is lehet hivatkozni, amelyért egyik fél sem felelős. Ilyen esetben a foglaló visszajárna.

Üdvözlettel:

Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
 

Település: ,


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink