ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Szja fizetési kötelezettség ingatlan értékesítés után

utolsó módosítás: 2013. május 04. szombat - (21:37)

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A fiamtól ajándékozási szerződéssel szereztem tulajdonjogot egy lakáson az idén.Mivel egyenesági,ezért nem kell illetéket fizetnem.(tudtommal) Most el szeretném adni a lakást.Kevesebbért tudom csak eladni,mint amennyit az ajándékozáskor írtunk a szerződésre.
Az a kérdésem,kell-e adót fizetnem az eladás után?Milyen jogszabály vonatkozik erre az esetre?
Sürgős lenne a válasz,amit előre is köszönök!
Maradok tisztelettel.

Kérdést feltette:  Zoltán

Tisztelt  Zoltán!

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 62. §-a szerint az adó alapját képező jövedelem kiszámítása során az ingatlan átruházásból származó bevételből – egyebek mellett – le kell vonni a megszerzésre fordított összeget. Ilyen esetekben tehát nem a szerződésre írt forgalmi érték, hanem az Itv. alapján számított „megszerzésre fordított összeg” az irányadó.

A megszerzésre fordított összeg meghatározása során annak van jelentősége, hogy az ajándékozással történt szerzés során az adóhatóság kiszabott illetéket vagy sem.

Miután illeték kiszabására – az egyenesági rokonság miatt – vélhetően jelen esetben nem került sor, ezért az átruházásból származó bevételét 75%-kal csökkentheti, és más költséget nem számolhat el vele szemben [Szja tv. 62. § (2) bek. gb) 1.]. Ebben az esetben valójában a vételár 25%-a után kellene 16% adót fizetni.

Üdvözlettel:

Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
 

 

Település:


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink