ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Elővásárlási jog gyakorlása termőföld esetén

utolsó módosítás: 2014. február 22. szombat - (09:54)

Tisztelt Ügyvédi Iroda!

Az adásvételi szerződés megkötésével kapcsolatban szeretnék érdeklődni. A tulajdonunkban lévő termőföldet szeretnénk eladni. Meg is történt a vételi ajánlat kifüggesztése, amely a törvénynek megfelelően 60 napig ki volt függesztve. Január 6-án lejárt a 60 nap. Azóta nem történt semmi. Az elővásárlásra jogosult személlyel nem kötöttük még meg az adásvételi szerződést. Február 17-e van, tehát eltelt több, mint 1 hónap.

Meg szeretném kérdezni, hogy igaz az, hogy a 60 nap lejártát követően (január 6.) 4-5 munkanapon belül meg kellett volna történnie az adásvételi szerződés megkötésének? Most már semmis az egész ügy? Erről melyik törvény nyilatkozik?

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Ildikó

Tisztelt Ildikó!

Ahhoz, hogy a konkrét esetben pontos választ tudjunk adni, látnunk kellene az elővásárlási jog gyakorlására jogosult által küldött nyilatkozatot.

Főszabály szerint, ha az elővásárlásra jogosult a tulajdonoshoz intézett nyilatkozatában az ajánlat tartalmát magáévá teszi, a szerződés közöttük létrejön.

Fontos tudni, hogy elővásárlási jog gyakorlása útján ingatlanra vonatkozóan érvényes szerződés akkor jön létre, ha a kötelezett és a harmadik személy szerződése megfelel a minimális alaki és tartalmi követelményeknek.

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy az elővásárlási jog gyakorlása nem csupán egy szándék közléséből áll, hiszen a megfelelő formai és tartalmi elemekkel rendelkező elfogadással a szerződés létrejön, tehát az elővásárlásra jogosult a szerződést szerint teljesíteni is köteles.

Ha azt nem teszi, illetve az elfogadás nem a megfelelő formai kellékekkel történik, akkor az lényegileg olyan, mintha nem is élt volna az elővásárlási jogával, hiszen a rendelkezésére álló idő anyagi jogi jellegű és egyszerűen elveszti a jogát.

A fenti magyarázat kicsit leegyszerűsített, jogilag nem teljes válasz, így az adott körülményekhez mérten pontosításra szorulhat.

Amennyiben az üggyel kapcsolatosan további kérdése merül fel vagy az okiratszerkesztésben segítséget kér, keresse irodánkat az alábbiakban, illetve honlapunkon megadott elérhetőségeken (+36 30 972 55 13)!

Üdvözlettel:

Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
 

Település:


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink