ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Foglaló visszaigénylése

utolsó módosítás: 2014. március 24. hétfő - (09:39)

Tisztelt Cím!

Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz:

-2013 júliusában lefoglalóztam egy újépítésű ingatlant, melynek megvételéről adásvételi előszerződést kötöttünk.
-az előszerződésben kikötöttük, hogy legkésőbb 2014.szept.30-ig megkötjük a végleges adásvételi szerződést
-szóban a beruházó azt ígérte, hogy a lakás már sokkal hamarabb, 2013 szept-okt. hónapokban átadásra kerül, de ez a dátum sajnos nem szerepel a szerződésben.

A mai napig a társasház nincs átadva, a beruházó folyamatosan kibúvókat keres és hárít, semmilyen konkrét vagy hozzávetőleges dátumot nem tud mondani az átadással/ beköltözéssel kapcsolatban.

Szeretném tudni, hogy ilyen esetben van-e lehetőségem arra, hogy visszakapjam a foglalómat, ha szeptember 30-ig nem kerül átadásra az épület, ill. ha most lépnék vissza a szerződéstől, akkor mindenképp elveszíteném-e a foglalót.

Válaszukat előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
Katalin

Tisztelt Katalin!

A leírtakhoz képest kicsit több információra lenne szükségünk ahhoz, hogy minden tekintetben megalapozottan válaszolhassunk, de a következőket feltétlenül érdemes szem előtt tartania.

A foglaló jogszabályban rögzített szabályai szerint a teljesítés meghiúsulásáért felelős személy az adott foglalót elveszti, illetve a kapott foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni. [régi Ptk. 245. § (1)]

Ezt az új Ptk. is hasonlóképpen rendezi: „A teljesítés meghiúsulásáért felelős fél az adott foglalót elveszti, a kapott foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni.” [új Ptk. 6:185. § (3)]

Ahhoz, hogy a teljesítés meghiúsulásért való felelősség megállapíthatósága tárgyában véleményt formáljunk, pontosan ismernünk kellene az ügy részleteit és legfőképpen az előszerződés előírásait, a felek abban foglalt kötelezettségeit (jogait).

Javaslom, hogy amennyiben az üggyel kapcsolatosan segítségre van szüksége, akkor gyűjtse össze a rendelkezésére álló iratokat (pl. adásvételi előszerződés, esetleges egyéb megállapodások, e-mailek, levelezések, stb.) és azok birtokában keresse fel irodánkat a honlapon is megadott elérhetőségeken (+36 30 972 55 13)!

Üdvözlettel:

Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
 

Település:


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink