ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Ingatlanrész vásárlása

utolsó módosítás: 2014. március 24. hétfő - (09:44)

Üdvözletem!
Olyan Kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy szeretnék egy ingatlanban részesedés vásárolni.
Jelenleg az ingatlannak 3 tulajdonosa van,ebből 2 tulajdonossal már szóban megegyeztem viszont a 3. tulajdonos szóba sem akar velem állni többszöri megkeresésre sem.
Engem az 2/3 rész is érdekelne mivel az ingatlan a szomszédságunkban van.
Milyen lehetőségeim vannak?
Mik a lehetőségei a 3. tulajdonosnak?
Milyen lépéseket kell megtennem mielőtt bármit is aláírnék?
Megtisztelő Válaszát Ellőre Is Köszönöm…

Tisztelt Levente!

A közös tulajdon értékesítésével, használatával kapcsolatos korábbi írásainkat ajánljuk figyelmébe, amelyekben többek között rögzítettük, hogy saját tulajdoni hányadával bármelyik tulajdonostárs rendelkezhet [Ptk. 145. § (1)]. Adásvétel útján történő értékesítés esetén a tulajdonostárs tulajdoni hányadára a többi tulajdonostársat harmadik személlyel szemben elővásárlási jog illeti meg. Ennek megfelelően, ha az ingatlan rá eső tulajdoni hányadát a tulajdonostárs adásvétel útján értékesíteni kívánja, akkor a többi tulajdonostársat elővásárlási jog illeti meg.

Az elővásárlási jog lényege, hogy amennyiben a dolgot el akarják adni, akkor a kapott ajánlatot a szerződés megkötése előtt kötelesek az elővásárlásra jogosulttal közölni. Ha az elővásárlásra jogosult a tulajdonoshoz intézett nyilatkozatában az ajánlat tartalmát magáévá teszi, a szerződés közöttük létrejön. Ha a jogosult a szerződési ajánlat elfogadására általában megszabott határidő alatt ilyen nyilatkozatot nem tesz, a tulajdonos a dolgot az ajánlatnak megfelelően vagy annál kedvezőbb feltételek mellett eladhatja. A határidő tekintetében a jogszabály nem ír elő kötelező jelleggel időtartamot, azt alapvetően az értékesítő tulajdonostárs szabja meg az ésszerűség keretein belül, azaz a vételi ajánlat közlésekor annak elfogadására a körülmények által indokolt határidőt kell szabni. Azt, hogy az arra jogosult élni kíván elővásárlási jogával az arra szabott határidőn belül a feltételek teljesítésével együtt lehet, illetve kell jelezni.

Az ügy pontos körülményeitől függően sajátos, egyedi megoldások is létezhetnek és javaslom, hogy mielőtt bármit is aláírna, feltétlenül egyeztessen a részletekről ügyvéddel!

Amennyiben az ügylettel kapcsolatosan további kérdése merül fel vagy az ingatlan tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartási rendezése kapcsán segítségre van szükségük, keressék irodánkat az alábbiakban megadott elérhetőségeken (+36 30 972 55 13)!

Üdvözlettel

Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
 

Település:


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink