ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Haszonélvezettel terhelt ingatlan értékesítése

utolsó módosítás: 2014. április 15. kedd - (07:47)

Tisztelt ügyvédi iroda.
Édesapám Február 13.-án hunyt el.Egyedüli gyermeke vagyok.Felesége akivel 32 éve élt nem az anyukám.A ház amiben laktak csak az apukám nevén volt,mert nem együtt kezdték építeni,csak együtt fejezték be. A hagytéki eljáráshoz be kérték tőlem az összes iratot,és ott azt mondták hogy én vagyok az egyedüli örökös,és a feleségnek haszonélvezeti joga van.

A kérdésem a következő lenne: Tényleg így van-e,és ezt fogja mondani majd a közjegyző is,vagy esetleg mást?Ha így van akkor lenne még egy kérdésem:Az özvegy és a családja már többször említette hogy adjuk el a házat ők benne vannak,nem zárkóznak el tőle ,csak akkor le kéne előbb mondania a haszonélvezeti jogáról.Mit ír elő a törvény a megváltás mértékéről,a ház hány százalékát vagyok köteles oda adni? Azt is csak a ház eladásakor tudom oda adni! A ház eladási megállapodást, és a haszonélvezeti lemondást a hagyatéki tárgyalás előtt kéne meg csinálni ,vagy utána is lehet? Nagyon várom válaszukat,előre is köszönöm.

Tisztelettel:Judit

Tisztelt Judit!

Az Ön által rendelkezésünkre bocsátott információk alapján helyénvalónak tűnnek az értesülései, tehát a tulajdonjogot Ön örökli, míg a túlélő házastárs haszonélvezeti jogot kap. A haszonélvezeti jogról előre is lemondhat és a tulajdonjog átruházásával egyidejűleg is megszüntethetik. A haszonélvezeti jog értékét Önök állapíthatják meg szabadon. E vonatkozásban támpontot nyújthat az illetékekről szóló törvény, amely az illeték szempontjából egy számítási módot tartalmaz a vagyoni értékű jogok, így a haszonélvezeti jog vonatkozásában is. Fontos, hogy ez nem kötelező érvényű, de sorvezetőként feltétlenül jó lehet.

Az illetéktörvény szerint a konkrét esetben az alábbiak lehetnek irányadóak:

72. § (1) A vagyoni értékű jogok egy évi értékéül az ezzel terhelt dolog – terhekkel nem csökkentett – forgalmi értékének egyhuszad részét kell tekinteni.
(4) Ha a vagyoni értékű jog valamely személy életének, házasságának vagy özvegységének idejére terjed, annak értékét az illető személy életkorához képest a következő módon kell megállapítani:
a) ha a vagyoni értékű jog jogosultja:
25 évesnél fiatalabb, az egyévi érték: 10-szerese,
25-50 éves, az egyévi érték: 8-szorosa,
51-65 éves, az egyévi érték: 6-szorosa,
65 évnél idősebb, az egyévi érték: 4-szerese;

Üdvözlettel:

Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
 

Település:


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink