ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

5 événél régebben vett lakás eladása után nem kell illetéket fizetni?

utolsó módosítás: 2014. május 03. szombat - (09:07)

Tisztelt Szakértő!

A kérdésem összetett. Férjem 2013-ban eladta az 1987 óta tulajdonában lévő lakást. Most szeretnénk venni helyette egy kertes házat. (Még 1 éven belül az eladást követően.)

Kérdésem, hogy
– jól tudom, hogy az eladás után nem kell adót fizetnie, mivel a szerzés 5 évnél régebben történt?
– Az új ház után milyen pénzbefizetés keletkezik? Jól tudom, hogy csak egy ilyen tétel van, az illeték, ami az eladás és vétel különbözetének 4%-a?
– A nem adóköteles eladást is fel kell tüntetnie férjemnek a személyi jövedelemadó bevallásában? Ha igen, hol, melyik pontban és kell egyúttal valamilyen igazolást is benyújtani az eladásról az adóbevallással együtt?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Henriett

Tisztelt Henriett!

Az Ön információi részben helytállóak. Az eladás után valóban nem kell személyi jövedelemadót fizetnie, de illetékfizetési kötelezettsége attól függ, hogy az értékesítés pontosan mikor történt, hiszen az illeték alapját csak akkor képezi a vásárolt és az eladott lakástulajdon – terhekkel nem csökkentett – forgalmi értékének a különbözete, ha a vásárlásra az eladást megelőző vagy azt követő egy évben került sor. A személyi jövedelemadó bevallásban fel kell tüntetni, de külön igazolást nem kell csatolnia.

Amennyiben az üggyel kapcsolatosan további kérdése merül fel, keresse irodánkat az alábbiakban, illetve honlapunkon megadott elérhetőségeken (+36 30 972 55 13)!

Üdvözlettel:

Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
 

Település:


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink