ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Előváráslási jog termőföld értékesítése esetén

utolsó módosítás: 2014. május 22. csütörtök - (11:20)

Tisztelt Ügyvédi Iroda!

Kérdésem kissé összetett, de talán Önöknek nem oly bonyolult, mint nekem! Szomszédom eladásra kínálja zártkertjét, amire már vevőt is talált. A jelenlegi vevő (zártkerthez tartozó településen lakó) azt állítja, hogy 1 éve már az övé a föld, viszont az átíratás/adásvételi szerződés megkötésére nem rég került sor. Én élni szeretnék az elővásárlási jogommal. Azt tudom, hogy nyilatkozatot kell tennem a 60 napos kifüggesztés lejárata előtt. Viszont azt nem tudom, hogy milyen besorolásban vagyok jogosult! Én is a zártkerthez tartozó településen lakom és az eladásra kínált kerttel 2 szomszédos területem van. Őstermelői igazolvánnyal (2 hónapos)rendelkezem.
A Földhivatalnál bejegyzés nem történt esetleges haszonbérleti szerződésről kettőjük közt.
Kérdéseim a következők lennének:
-A vevőhöz képest jogosult vagyok e elővásárlásra?
-A vevő a 60 napos kifüggesztési határidő után fellebbezhet e az elővásárlási jog ellen?
-Az eladóval történő szerződés kötéskor (abban az esetben ha elővásárlási jogommal tudok élni) általam fogadott ügyvéd eljárhat e a nevemben?
-A nyilatkozat tétel és a kifüggesztési idő (60 nap) lejárta után milyen teendőkre számíthatok?

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel: Ákos

Tisztelt Ákos!

A termőföld értékesítésével kapcsolatosan gyakorolható elővásárlási jog rendjét a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény tartalmazza. E szerint a föld eladása esetén az alábbi sorrendben elővásárlási jog illeti meg:
a) az államot a Nemzeti Földalapról szóló törvényben meghatározott földbirtok-politikai irányelvek érvényesítése céljából, valamint közfoglalkoztatás, illetve más közérdekű cél megvalósítása érdekében;
b) a földet használó olyan földművest,
ba) aki helyben lakó szomszédnak minősül,
bb) aki helyben lakónak minősül, vagy
bc) akinek a lakóhelye vagy a mezőgazdasági üzemközpontja legalább 3 éve azon a településen van, amelynek közigazgatási határa az adás-vétel tárgyát képező föld fekvése szerinti település közigazgatási határától közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton legfeljebb 20 km távolságra van;
c) az olyan földművest, aki helyben lakó szomszédnak minősül;
d) az olyan földművest, aki helyben lakónak minősül;
e) az olyan földművest, akinek a lakóhelye vagy a mezőgazdasági üzemközpontja legalább 3 éve azon a településen van, amelynek közigazgatási határa az adás-vétel tárgyát képező föld fekvése szerinti település közigazgatási határától közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton legfeljebb 20 km távolságra van.
A fenti c)-e) pontokban meghatározott földművest – az elővásárlásra jogosultak sorrendjében – megelőzi
a) a szántó, rét, legelő (gyep), vagy fásított terület művelési ágban nyilvántartott föld eladása esetén az a földműves, aki a föld fekvése szerinti településen az elővásárlási joga gyakorlását megelőzően legalább 1 éve állattartó telepet üzemeltet, és a tulajdonszerzésének a célja az állattartáshoz szükséges takarmány-előállítás biztosítása;
b) a szántó, kert, szőlő, gyümölcsös művelési ágban nyilvántartott föld eladása esetén az a földműves, aki számára a tulajdonszerzés célja földrajzi árujelzéssel, továbbá eredetmegjelöléssel ellátott termék előállítása és feldolgozása, vagy ökológiai gazdálkodás folytatása.
A közös tulajdonban álló föld esetében a tulajdonostárs tulajdoni hányadának harmadik személy javára történő eladása esetében a fenti b)-e) pontokban, valamint az azt követően meghatározott földműveseket – az elővásárlásra jogosultak sorrendjében – megelőzi a földműves tulajdonostárs.
A fenti c)-e) pontokban, valamint az azt követően meghatározott jogosulti csoportokon belül az elővásárlásra jogosultak sorrendje a következő
a) a családi gazdálkodó, illetve a gazdálkodó család tagja,
b) fiatal földműves,
c) pályakezdő gazdálkodó.

Amennyiben az ügylettel kapcsolatosan további kérdése merül fel vagy konkrét segítségre van szüksége, keresse irodánkat az oldalon is megadott elérhetőségeken!

Üdvözlettel:

Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
 

Település:


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink