ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Adásvételi szerződés megtámadása

utolsó módosítás: 2014. július 07. hétfő - (22:20)

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következő kérdésben szorulok a tanácsára:
8 hónapig tartó aktív lakáskeresés után találtunk interneten egy ingatlant, ami nagyjából megfelelt az elvárásainknak. A dolgunkat nehezítette, hogy jelenleg 230 km-re lakunk Budapesttől, és hétköznap bukkantunk a hirdetésre, és mivel rendkívül jó adottságokkal rendelkezik a szóban forgó ingatlan, nagy volt iránta az érdeklődés. Tehát gyorsan kellett cselekednünk, ha nem akartunk lemaradni róla. Több, az eladóval folytatott telefonos egyeztetés után, másnap felutaztunk Budapestre, megnéztük a lakást, és lelkesedésünkben este már az ügyvédnél írtuk az adás-vételi szerződés feltételeit. A következő a problémám: a lakást 86 nm-es alapterületű ingatlanként hirdették. Amikor beszéltem telefonon a tulajdonossal, ő akkor és a későbbiek folyamán mindvégig azt állította, hogy az a lakás bizony 86 nm-es, és biztosan az elválasztó falak miatt tűnik kisebbnek – amiket ők alakítottak ki egykor a feleségével. A tulajdoni lapon már csak 79 nm szerepelt, de a tulajdonos továbbra is kitartott a 86 nm mellett és ígérte, hogy ezt tisztázni fogja, aggodalomra nincsen okunk. Múlthét pénteken állítólag hivatalosan tisztázta ezt, valamint az időközben felmerült többi kérdést: a lakás 2 címmel rendelkezett, a korábbi albérlőjét ki kellett jelentkeztetni az ingatlanból, a különböző szolgáltatóktól igazolást kellett kérnie arról, hogy nincsen feléjük tartozása – volt-, és ezeket mind velünk akarta elintéztetni. Ügyvédi nyomásra ezeket a függőben lévő ügyeket múlthéten elintézte, így pénteken átutaltuk a lakás vételárát. A tegnapi napon (hétfőn) elküldte a hivatalos alaprajzot, amin 73 nm-es alapterület szerepel. Próbáltunk beszélni a volt tulajdonossal arról, hogy ha már váltig állította nekünk – és nagyon jól játszotta a szerepét, mert végig szimpatikus és megbízható ember benyomását keltette -, hogy a lakás 86 nm-es és mi ennek megfelelő árat fizettünk 73 nm-ért, akkor a tévedése kompenzálásáért visszafizethetné a különbséget. Vagy ha anyagi kárpótlást nem tud nyújtani – mivel közben építkezésbe kezdett – egy megbeszélt ideig térítésmentesen használhatnánk az autóbeállóját vagy az egyik garázsát. Egyikre sem hajlandó
Azt szeretném tudni, egykori tulajdonos felelősségre vonható-e a félrevezetésért, jogi útra terelhető-e a megkárosításunk? Bármilyen jogcímen rávehető-e az anyagi kompenzálásra, legalább az árkülönbözet visszafizetésére? Az ingatlanról szóló hirdetések még megtalálhatóak az interneten, azok is minket igazolnak.
Segítségét előre is hálásan köszönöm!

Tisztelt Mária!

Ahhoz, hogy megalapozottan véleményt formálhassunk, mindenekelőtt az adásvételi szerződés ismeretére lenne szükségünk. Annak hiányában általánosságban azt mondhatjuk, hogy az eladót a jogszabályok alapján együttműködési és tájékoztatási kötelezettség, annak megszegése vagy elmulasztása esetén pedig természetesen felelősség terheli. A régi Ptk. külön kiemelte az eladó ezen kötelezettségét és rögzítette, hogy az eladó köteles a vevőt a dolog lényeges tulajdonságairól, stb. tájékoztatni. Az új Ptk. ezt külön nem rögzíti ugyan, de az együttműködési és tájékoztatási kötelezettség általános szabályából továbbra is levezethető. Mindazonáltal úgy vélem, hogy amennyiben az ingatlant megtekintett állapotban vásárolták meg, úgy a szerződés megtámadása vagy az eladó felelősségre vonása csekély eredménnyel kecsegtet.

Üdvözlettel:

Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
 

Település:


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink