ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Mi a teendő, ha a földhivatalnál csupán az egyik házastárs tulajdonjoga került feltüntetésre, holott az ingatlan közös vagyonunkat képezi?

utolsó módosítás: 2011. október 08. szombat - (19:16)

A Szüleim lakása az édesapám nevére van iratva a tulajdoni lapon.
Az a kérdés hogy mi a módja hogy a házastárs / feleség/ neve is rákerüljön mint 1/2 arányú tulajdonos.

A helyzet azért bonyolult, mert az édesapám nekem akarja ajándékozni a részét, de akkor ezek szerint csak az 1/2 részt tudja csak, mert a másik fele az édesanyámé hisz házastársak 40 éve, de nincs a nevére írva.

A lényeg az hogy az apám neve teljesen lekerüljön a tulajdoni lapról!

előre is köszönöm a választ!

Kérdést feltette: Finta Gábor

Tisztelt Gábor!

A házasságról, a családról és a gyámságról szóló 1952. évi IV. törvény (Csjt.) rendelkezései szerint a házasság megkötésével a házastársak között a házassági életközösség idejére házastársi vagyonközösség keletkezik. Ennek megfelelően a házastársak osztatlan közös tulajdona mindaz, amit a házassági életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek, kivéve azt, ami valamelyik házastárs különvagyonához tartozik.

A házastárs különvagyonához tartozik (a) a házasságkötéskor megvolt vagyontárgy, (b) a házasság fennállása alatt öröklés jogcímén szerzett vagy ajándékba kapott vagyontárgy, (c) a személyes használatra szolgáló és szokásos mértékű, illetőleg mennyiségű vagyontárgy, (d) a különvagyon értékén szerzett vagyontárgy.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a házasulók a házasságkötés előtt, valamint a házastársak (tehát a házasságkötést követően is) az egymás közötti vagyoni viszonyaikat – a házassági életközösség tartamára – szerződéssel rendezhetik. A szerződésben a Csjt. rendelkezéseitől eltérően határozhatják meg, hogy mely vagyon kerül a közös-, illetőleg a különvagyonba. A szerződés érvényességéhez annak közokiratba vagy jogi képviselő által ellenjegyzett magánokiratba foglalása szükséges.

A hivatkozott jogszabályi rendelkezések alapján elsődlegesen azt célszerű tisztázni, hogy az Ön által említett ingatlan valóban házastársi közös vagyonba tartozik-e vagy sem? Amennyiben nem, úgy annak ingatlan-nyilvántartási bejegyzése sem indokolt. Amennyiben azonban – mint ahogy arra Ön is hivatkozik – az ingatlan valóban házastársi közös vagyon tárgya, akkor a házastárs alappal tarthat igényt tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére, hiszen a házastárs dologi hatályú tulajdonszerzése még az ingatlan-nyilvántartási – egyébként közhiteles – adatokkal szemben is érvényesül. Ilyen esetben külön erre irányuló kérelemre – melyhez egy erre vonatkozó, ügyvéd által ellenjegyzett vagy közjegyző által készített okirat csatolása feltétlenül indokolt – kezdeményezhető a házastárs tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartási bejegyzése.

Amennyiben az a leglényegesebb, hogy az ingatlan a férj nevéről lekerüljön, akkor a házastárs tulajdonjogának bejegyzése mellett vagy akár helyett az ingatlan megfelelő hányadát Önnek ajándékozhatja édesapja, mely jogügylet – lévén az ajándékozó egyenes ági rokona (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolatot is) által megszerzett ajándék mentes az ajándékozási illeték alól – ráadásul illetékmentes.

További kérdései vagy az ügylet lebonyolítása kapcsán a weboldalunkon, illetve alább is feltüntetett elérhetőségeinken állunk rendelkezésére.

Üdvözlettel:Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink