ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Osztatlan közös udvar kiadása idegenforgalom céljára

utolsó módosítás: 2014. szeptember 19. péntek - (19:49)

T.Cím!
4 lakásos társasház egyik 120 m2 lakásának tulajdonosa vagyok. A 4 lakás közül 2-2 épült egymásra, kerítéssel el vannak választva egymástól az udvar azonban osztatlan közös. Az egyik ingatlan most tulajdonost cserélt és az új tulajdonos az ingatlant a nyári időszakra kiadja hetente, 2-3 naponta változó nyaralóknak. Így az helyzet állt elő, hogy az udvaron sokszor vadidegenek mászkálnak /az udvarorról nyílnak a tulajdonosok pincéi/ és használják az ott lévő tárgyakat./szalonnasütő, trambulin, medence.., megbeszélés nélkül tüzet gyújtanak, valamint már az is előfordult , hogy a vendég vendéget hívott. Nem szeretnék az új szomszéddal rossz szomszédi viszonyt, de a kérdésem az lenne, hogy Ő az osztatlan közös tulajdont, bérbe adhatja-e vagy csak a lakását adhatná ki idegenforgalom céljából.Valamint ha az udvart is kiadja, kell-e valamiféle beleegyező nyilatkozat a többi tulajdonos részéről.
A másik kérdésem az volna ,hogy társasház aljában /garázs részben/ lehet-e a többiek engedélye nélkül vegyi raktárat tartani/ hajfestékek, hajlakkok,hajhabok. Több száz-ezer dobozzal 30 m2-en tűzveszélyes anyagok, tűzveszélyes megjelöléssel. A garázsok fölé épültek a lakások, tehát egy esetleges tűz esetén nagy baj is történhet.
Köszönettel várom válaszát. Bognár Viktória

Tisztelt Viktória!

A közös tulajdon használatával kapcsolatos korábbi írásainkat ajánljuk figyelmébe, amelyekben többek között rögzítettük, hogy közös tulajdon esetén a tulajdonostársak mindegyike jogosult a dolog birtoklására és használatára, DE ezt a jogot egyik tulajdonostárs sem gyakorolhatja a többiek jogainak és a dologhoz fűződő lényeges jogi érdekeinek sérelmére. Fontos, hogy a közgyűlés a birtoklás, használat és hasznosítás módját meghatározhatja. Javasoljuk, hogy a közös tulajdonban lévő épületrészek, területek és helyiségek használatával kapcsolatos kérdéseket a társasház szervezeti és működési szabályzatának részét képező házirendben részletesen szabályozzák! A közös tulajdon önálló hasznosítása (pl. bérbeadása) – erre irányuló megállapodásuk hiányában – nem lehetséges jogszerűen.

A másik kérdésével kapcsolatosan csupán általánosságban tudunk úgy nyilatkozni, hogy vegyi raktárat engedély nélkül nem lehet fenntartani, de a részletek ismerete nélkül ez csupán egy általános megállapítás.

Üdvözlettel:
Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
 

Település:


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink