ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Devizában folyósított hitelek kedvezményes végtörlesztése

utolsó módosítás: 2011. október 21. péntek - (08:34)

T. Cím!

Az Erste Banknál 2008. szept.-ben felvett CHF devizahitel végtörlesztéséből a bank ki akar zárni, tekintettel arra, hogy egy másik banki hitel kiváltását teljesítette akkor és így CHF devizában utalta ki a kölcsönösszeget. Természetesen HUF-ban törlesztünk! A Bank arra hivatkozik, hogy a 2011. LXXV. Törvényben ez nincs benne, hogy a devizában teljesített hitelre is vonatkozik a végtörlesztés. Az Erste Banknál ez a gyakorlat volt a hitelezésnél, deviza számlára devizában folyósítás, majd törlesztés kötelezően forintban. PSZÁF szerint a Bank nem zárhat ki, nincs így valóban benne a törvény, hogy erre is vonatkozik, de az sincs benne, hogy kizárja az ilyen típusúak végtörlesztését. Mi az Önök véleménye, mit lehet a panaszok beterjesztésén túl tenni, mert egyre halad az idő és Bank nem akarja ezt a végtörlesztést semmiképpen sem, pedig így is 3 évi fizetés után a felvett összeg 3 millió forinttal nagyobb összegben kerülne visszafizetésre. Ennek tükrében talán még sem olyan rossz üzlet ez a Banknak sem?!
Várom szíves válaszukat,köszönettel: Fehér Ildikó
Kérdést feltette: Ildikó

Tisztelt Ildikó!

Ha a pénzügyi intézmény a kölcsönt devizában tartja nyilván vagy devizában nyújtotta, viszont Ön forintban törleszti, deviza alapú kölcsönről van szó, alkalmazandók a végtörlesztés szabályai, hiszen a deviza árfolyamához viszonyul a törlesztő részlet mértéke.

A devizában nyilvántartott, devizában folyósított és ugyanazon devizában törlesztett hitel megnevezése a devizahitel. Devizahitel esetében nem is értelmezhető a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés, hiszen a folyósítás és törlesztés egyazon devizában történik.

Az Ön esetében – ahogy leveléből kitűnik – nem ez az eset áll fenn. A köznyelvben gyakran felváltva, keverve használják a két kifejezést, devizahitelen általában a deviza alapú hitelt értik. Álláspontunk szerint vagy a pénzügyi intézmény Ön által idézett érvelése nem helytálló, vagy egyéb félreértés van Önök között, így elsődlegesen célszerű tisztázni, hogy az Ön által felvett kölcsön devizahitel vagy deviza alapú hitel.

Egyebekben a törvény rendelkezése egyértelmű e tekintetben, a deviza alapú hitelekre vonatkozik a végtörlesztés kapcsán megállapított kedvezményes lehetőség.

Amennyiben a bankkal nem sikerül közös nevezőre jutniuk, akkor javasoljuk, hogy keressen olyat, aki képviseli a bankkal szembeni jogvitában. E körben célszerű lehet a PSZÁF eljárásnak kezdeményezése, amely eddig is felettébb hatékonyan lépett fel a jogszabály rendelkezéseit helytelenül értelmező bankokkal szemben.

Megjegyezzük, hogy a legutóbbi jogszabálymódosítás akként rendelkezett, hogy deviza alapú kölcsönszerződésnek minősül az a kölcsön is, ahol a törlesztés is devizában történik azzal, hogy ebben az esetben a végtörlesztést a fogyasztó forintban teljesítheti.

Üdvözlettel:

Település:


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink