ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Hogyan és milyen feltételekkel mondhatok le a haszonélvezeti jogomról és milyen költségekkel jár?

utolsó módosítás: 2011. szeptember 11. vasárnap - (16:37)

2001-ben vásároltunk a feleségemmel egy lakást, melynek a tulajdonosa a fiam lett, mi a feleségemmel haszonélvezeti jogot jegyeztettünk be.
Szeretnénk erről a haszonélvezeti jogról lemondani a fiam javára, és azáltal a fiam teljes jogu tulajdonosa lenne a lakásnak.
Ennek a lemondásnak a módját szeretném tudni, és azt hogy ez valamelyikőnknek jár – e anyagi teherrel?
Válaszát köszönettel várva.
Tisztelettel
Péter
Kérdést feltette: Péter

Tisztelt Péter!

A haszonélvezeti jogról történő lemondás lehetősége

Ugyan a haszonélvező a haszonélvezeti jogát nem ruházhatja át, de annak gyakorlását átengedheti, illetve arról akár ellenérték fejében, akár ingyenesen lemondhat. [vö. Ptk. 159. § (2)]

Kell-e illetéket fizetni a haszonélvezeti jogról történő lemondás után?

Az Itv. 11. § (1) bekezdés c) pontja alapján a haszonélvezeti jogról történő ingyenes lemondás – az illetékfizetési kötelezettség szempontjából – ajándékozásnak minősül, amely azonban a 17. § (1) bekezdés p) pontja alapján egyenes ági rokonok között illetékmentes.

Egyéb költségek

Fontos megjegyezni, hogy miután a haszonélvezeti jog korábban minden bizonnyal bejegyzésre került az ingatlan-nyilvántartásba, így annak törlése érdekében is el kell járnia.

Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény (Inytv.) 32. § (3) bekezdése szerint a haszonélvezeti jog megszűnésére vonatkozó bejegyzésnek közokirat, ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat alapján van helye.

Ugyancsak az Inytv. előírása, hogy a kérelemre induló olyan eljárásokban, amelyekben a jogváltozás bejegyzésének alapjául közjegyző által készített okirat vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat szolgál, a jogi képviselet kötelező. Jogi képviselőnek kell tekinteni az ügyvédet (ügyvédi irodát), jogtanácsost és a fél képviseletében eljáró közjegyzőt. [Inytv. 26. § (2)]

Az előbbiek alapján feltétlenül igénybe kell vennie jogi képviselőt, így költségként az eljáró jogi képviselő munkadíja jelentkezhet, ami várhatóan pár ezer forint körül mozog.

További fizetendő összegként a tulajdoni lap árával és az ingatlan-nyilvántartási eljárásért fizetendő igazgatási szolgáltatási díjjal kell számolnia, mely utóbbi összege 6.600,- Ft. [az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény módosításáról, valamint a hiteles tulajdonilap-másolat igazgatási szolgáltatási díjáról szóló 1996. évi LXXXV. törvény 32/A. § (1)]

Település:


Hogyan és milyen feltételekkel mondhatok le a haszonélvezeti jogomról és milyen költségekkel jár? bejegyzéshez 5 hozzászólás

 • 1
  Maria Siegmund
  2012. március 31. szombat | 14:07

  Lakásunkat szeretném ill. muszáj eladni. Férjemnek haszonélvezeti joga van rajta.Szeretne ingyenesen lemondani róla részemre, mivel súlyos betegsége miatt hosszú ideig külföldön tartózkodik és nem tud eladáskor reszt venni a szerződéskötésben. Arra gondoltunk, hogy igy nekem egyszerűbb lenne intézkedni.
  Szeretnem tudni,hogy mivel jár ez a megoldás?

  Tisztelettel: Frau Maria Siegmund

 • 2
  Csurgay Ügyvédi Iroda
  2012. április 5. csütörtök | 09:53

  Tisztelt Frau Maria Siegmund!

  A haszonélvezeti jog lemondásával kapcsolatos főbb szabályokat a fentiekben találhatja meg.

  Javasoljuk, hogy férje adjon Önnek megfelelő tartalommal bíró és a jogszabály által előírt formai kellékekkel bíró (ügyvéd által ellenjegyzett vagy közjegyzői okiratba foglalt) meghatalmazást és akkor az értékesítés során Ön annak alapján minden további nélkül eljárhat a nevében.

  Amennyiben haszonélvezeti jogáról már most szeretne lemondani, akkor azt megteheti egy külön okiratban is. Ehhez szintén ügyvéd igénybevétele indokolt, de – hacsak nincs különösebb oka – indokolatlan költségnek véljük, hiszen a meghatalmazás alapján az értékesítéskor is megtehetik a szükséges nyilatkozatokat és akkor az nem jelen plusz költséget.

  Bár férjének és Önnek is jó egészséget kívánunk a teljeség kedvéért megjegyezzük, hogy a haszonélvezeti jog egyebekben személyhez kötött jogosultság, így amennyiben férje – súlyos betegségére tekintettel – elhalálozna, úgy a haszonélvezeti jog a törvény erejénél fogva megszűnik.

  Üdvözlettel:
  Csurgay Ügyvédi Iroda
  1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

  Tel: (+36 1) 354 04 85
  Fax: (+36 1) 354 04 86
  E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu

 • 3
  Erika
  2012. november 23. péntek | 19:42

  Azt szeretném megkérdezni,ha egy lakásnak én voltam a tulajdonosa,de át szeretném íratni a testvéremre,viszont haszonélvezeti jogot szeretnék bejegyeztetni az én nevemre,akkor ennek kb. mennyi lesz az ügyvédi és egyéb költsége?

 • 4
  Ingatlan1.hu
  2012. november 26. hétfő | 16:14

  Tisztelt Erika!

  A felmerülő költségek az adott konstrukciótól is nagyban függenek, így többek között a fizetendő illeték mértéke is csak akkor állapítható meg, ha már tudjuk, hogy például ajándékozás vagy visszterhes átruházás során történik-e a tulajdon átruházása, stb. Ennek eldöntéséhez, a legoptimálisabb megoldás megtalálásához további információkra lenne szükségünk.

  Az egyéb költségek kérdésében hasonlóképpen csak a konkrétumok ismeretében tudunk pontosan válaszolni, de az egyszerűség kedvéért azt javasoljuk, hogy keresse irodánkat közvetlenül az alábbiakban, illetve honlapunkon megadott elérhetőségeken és az egyedi körülmények ismerete alapján, illetve a megfelelő konstrukció kidolgozása után konkrét árajánlatot tudunk adni.

  Üdvözlettel:
  Csurgay Ügyvédi Iroda
  1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

  Tel: (+36 1) 354 04 85
  Fax: (+36 1) 354 04 86
  E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu

 • 5
  Sike Gyula
  2014. április 6. vasárnap | 11:33

  Szeretném elcserélni a lakásomat egy családi házra, de a két szülő részére haszonélvezeti jog van bejegyezve a lakásomra. Ők ingyenesen lemondanak a jogukról. Ennek ellenére jár-e ez nekem valamilyen költséggel? Szüleim, de az apa nem édesapa, csak nevelőszülő. A nevelőszülő nem egyenes ági rokon, tehát azután kell valami illetéket fizetni?
  Tisztelettel várom a válaszukat.

Keresés

Partnereink