ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Adófizetési kötelezettség ingatlan értékesítése után

utolsó módosítás: 2013. január 27. vasárnap - (20:40)

Tisztelt Cím!

Gyermekem 2 éve társával közös tulajdonú lakást vásárolt, (50-50%-ban). Az illetéket is ez arányban fizették be.
Most szétválnak és a lányom lemond a lakás 50%-ról, amit a párja részére kifizet. Kérdésem hogy kell-e ezután az összeg után adót fizetnie, mivel most ezen az értéken nem tud másik ingatlant venni.

Üdvözlettel,
Sz.Katalin

Tisztelt Katalin!

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 62. §-a szerint az adó alapját képező jövedelem kiszámítása során az ingatlan átruházásból származó bevételből – egyebek mellett – le kell vonni a megszerzésre fordított összeget.

A megszerzésre fordított összeg meghatározása során annak van jelentősége, hogy az ajándékozással történt szerzés során az adóhatóság kiszabott illetéket vagy sem.

Miután illeték kiszabására sor került, ezért a megszerzésre fordított összegnek az illetékkiszabáshoz figyelembe vett értéket kell tekinteni [Szja tv. 62. § (2) bek. f)]. Ezzel az összeggel és egyéb költségekkel (megszerzésre fordított egyéb kiadások, értéknövelő beruházás, stb.) jogosult az átruházásból származó bevételét csökkenteni. Amennyiben tehát lánya az illeték kiszabása során figyelembe vett értéken vagy annál alacsonyabb összegért értékesíti az ingatlant, akkor nem keletkezik adófizetési kötelezettsége, mivel a bevétellel szemben elszámolható költség nullára hozza ki a jövedelmet.

Üdvözlettel:


Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
  Település:


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink