ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Elővásárlási jog ajándékozással történő értékesítés esetén

utolsó módosítás: 2012. október 30. kedd - (14:51)

Tisztelt Ügyvéd kollegák!

Volt házastársam az 1/2-1/2 közös tulajdonban lévő házunban – melynek használati jogát a teljes házra vonatkozóan a válóperi trágyalás során a bíróság neki ítélte – saját tuljadonrészének 1/2 részét (azaz a teljes tulajdon 1/4-ét) ajándékozással át tervezi adni új élettársának, ami természetesen nekem nem tetszik.
Tudomásom szerint értékesítésnél elővásárlási joggal rendelkeznék.
Kérdésem az, hogy ilyen esetben az ajándékozás is csak az én hozzájárulásommal mehet-e, illetve van-e jogi lehetőség a fentiekben írt ajándékozás megakadályozására?
Várva válaszukat, tisztelettel
János

Tisztelt János!

A közös tulajdon értékesítésével korábbi írásainkat ajánljuk figyelmébe, melyekben többek között rögzítettük, hogy saját tulajdoni hányadával bármelyik tulajdonostárs rendelkezhet [Ptk. 145. § (1)]. A rendelkezési jog – egyebek mellett – magában foglalja a dolog, jelen esetben az ingatlan birtokának, használatának átengedéséhez való jogot, illetve azt a jogot is, hogy a dolog tulajdonjogát a tulajdonos másra átruházza.

Érdemes szem előtt tartani, hogy adásvétel útján történő értékesítés esetén a tulajdonostárs tulajdoni hányadára a többi tulajdonostársat harmadik személlyel szemben elővásárlási, előbérleti, illetőleg előhaszonbérleti jog illeti meg. Ennek megfelelően, ha az ingatlan rá eső tulajdoni hányadát a tulajdonostárs adásvétel útján értékesíteni kívánja, akkor a többi tulajdonostársat elővásárlási jog illeti meg.

Az elővásárlási jog nem áll fenn azonban akkor, ha a tulajdonjog átruházásra nem adásvétel – hanem pl. ajándékozás – útján kerül sor.

Kérdésére válaszolva tehát azt mondhatjuk, hogy az elővásárlási jogra hivatkozva nem akadályozhatja meg az ajándékozást, de más lehetőségei lehetnek arra, hogy a jogügyletet megakadályozza.

Bár minden lehetőséget ehelyütt, illetve a részletek ismerete nélkül nem áll módunkban taglalni, de arra feltétlenül érdemes e körben hivatkozni, hogy az ajándékozási szerződés különböző indokokra hivatkozva megtámadható, illetve semmissége megállapítható lehet. Így például a színlelt szerződés semmis, illetve ha a színlelt szerződés más szerződést leplez, akkor a szerződést a leplezett szerződés alapján kell megítélni. Ugyancsak semmisek a jóerkölcsbe ütköző szerződések vagy azok,amelyeket jogszabály megkerülésével kötöttek. A példálózó jelleggel hivatkozott indokok, semmisségi okok, adott esetben megfelelő alapot jelenthetnek a szerződés semmiségének megállapítása iránt indított perhez. Fontosnak tartjuk azonban hangsúlyozni, hogy a semmiségi okok fennállását a perben – főszabály szerint – Önnek kell bizonyítania.

Amennyiben az üggyel kapcsolatosan további kérdése merül fel, keresse irodánkat az alábbiakban, illetve honlapunkon megadott elérhetőségeken!

Üdvözlettel:

Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
 

Település: ,


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink