ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

SZJA fizetési kötelezettség ajándékba kapott ingatlan értékesítése után

utolsó módosítás: 2013. november 04. hétfő - (15:19)

Üdvözlöm

Az lenne a kérdésem,hogy 2011-ben kaptam édesapámtól egy lakást.Az ajándékozási szerződésbe nem irtunk be összeget,mivel ajándékozás volt. Szeretném most ezt a lakást eladni 2014-ben,mert nagyobbat vennék. Mivel az ajándékozás 2011-ben volt,az eladás 2014-ben lenne,igy még nem telt le az 5 év és lehet kell szja-t fizetnem utána. De azt nem értem ilyenkor milyen összeg után kell kiszámitani a fizetendő adót,mivel az ajándékozási szerződésben nincs vételár,csak az adás-vételi szerződésben lesz. Az ajándékozott,majd később eladott lakás értéke és majd az ujonnan vásárolt lakás ára megegyező lesz.
Válaszát előre is köszönöm

Kérdést feltette: Helena

Tisztelt Helena!

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 62. §-a szerint az adó alapját képező jövedelem kiszámítása során az ingatlan átruházásból származó bevételből – egyebek mellett – le kell vonni a megszerzésre fordított összeget.

A megszerzésre fordított összeg meghatározása során annak van jelentősége, hogy az ajándékozással történt szerzés során az adóhatóság kiszabott illetéket vagy sem.

Miután illeték kiszabására – az egyenesági rokonság miatt – vélhetően jelen esetben nem került sor, ezért az átruházásból származó bevételét 75%-kal csökkentheti, de más költséget nem számolhat el vele szemben [Szja tv. 62. § (2) bek. gb) 1.]. Ebben az esetben valójában a 25% után kell 16% adót fizetni.

A fizetendő adó mértékét egyéb körülmények is befolyásolhatják, így például az is, hogy az értékesítésre az átruházást követő hányadik évben kerül sor.

Üdvözlettel:

Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
 

Település: ,


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink