ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Termőföld ajándékozás

utolsó módosítás: 2014. július 03. csütörtök - (15:13)

10 éve külföldre nősült a fiam. Így Magyarországon nincs állandó lakcíme.Jelenleg is Magyar állampolgár. Van-bármilyen jogi akadálya, hogy ajándékozás címén a nevére írassam a termőföld tulajdonomat. A 2020-ig fennálló haszonbérleti szerződés, ha a fiam tulajdonába kerülne a föld akkor is 2020-ig fennmaradna. A holtig tartó haszonélvezeti jogom bejegyzését is kérem az ajándékozni kívánt ingatlanra.
Ismertessék, ha lehet az elképzelésem jogi buktatóit!
Tisztelettel: Vali

Tisztelt Vali!

Termőföld tulajdonjogát ajándékozás jogcímén kizárólag közeli hozzátartozók, bevett egyház, illetve annak belső egyházi jogi személye, önkormányzat, és az állam javára lehet átruházni. Közeli hozzátartozóknak minősülnek a következők: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér.
A föld tulajdonjogát – főszabály szerint – csak belföldi természetes személy és tagállami állampolgár szerezheti meg. Belföldi természetes személynek a magyar állampolgár minősül.
A fia úgy tűnik, hogy valamennyi feltételnek megfelel, tehát belföldi természetes személy és közeli hozzátartozó, így az ajándékozásnak (azzal, hogy a többi jogszabályi előírásnak – pl. földszerzési maximum, birtokmaximum – is meg kell felelni) nem látjuk akadályát.
Haszonélvezeti jogot kizárólag közeli hozzátartozó javára lehet alapítani, így jelen esetben ez is megoldható. Fontos lehet, hogy a haszonélvezeti jogot legfeljebb 20 éves időtartamra lehet alapítani.

Üdvözlettel:

Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
 

Település:


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink