ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Lehetséges az ingatlan tulajdoni hányad ajándékozása, értékesítése?

utolsó módosítás: 2014. augusztus 12. kedd - (16:02)

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!

2011-ben Édesapám után örököltem 8/36-od tulajdonhányadot egy házból. A másik 8/36-od részt a testvérem örökölte. A fennmaradó rész édesapám 2 testvérnek tulajdona fele fele arányban, szülői örökségük.
Édesapám két testvére külföldön él, a kapcsolatot nem tartják a családdal. Egyiket teljesen lehetetlen elérni, a másik, aki Svájcban él elérhető ugyan, de nem akar az üggyel foglalkozni, mert számára ez több gond mint haszon.
Legjobb tudomásom szerint az egész ingatlannal kapcsolatos bármilyen adásvételi vagy bérleti szerződéshez az ő írásbeli engedélyük szükséges.
Kérdéseim:
-Ez akkor is igaz, ha csupán a saját tulajdonhányadomat értékesíteném?
-Ha a testvéremnek ajándékoznám/ adnám el?
-Vagy kívülálló személynek ajándékoznám/nánk el?
-Esetleg van módja értékesíteni a tulajdonrészünket kívülállónak a két külföldön élő testvér hozzájárulása, engedélye nélkül?
-Létezik e valamilyen elévülés az ő tulajdonhányadukra nézve, ha nem reagálnak, vagy tartják a kapcsolatot a többi tulajdonossal, hogy az ingatlan egészében ajándékozható vagy eladható legyen?

Az illetékfizetés melyik esetben a legkedvezőbb?

A házat jelenleg Szívességi lakáshasználattal lakják és tartják karban közeli, jó ismerőseim, akiknek szándékukban állna megvásárolni az ingatlant. Őszintén megmondva, már az ajándékozásnak is nagyon örülnénk a testvéremmel, mert mind a kettőnknek teher ez az ingatlan, mind lelki mind anyagi értelemben. Testvérem a tulajdonhányada miatt nem jutott hozzá valamilyen önkormányzati segélyhez első lakásvásárláskor(A pontos nevét nem tudom a támogatásnak).

Tisztában vagyok vele, hogy a részleteket teljes mértékben nem ismerve nem tudnak pontos tájékoztatást adni. Én viszont nagyon örülnék, ha kapnék legalább útmutatást, hogy érdemes e valamilyen irányban elindulnom. Nem szeretném megbolygatni az állóvizet, felvetni ezt a dolgot az érintett feleknél, anélkül, hogy tudnám, létezhet valamilyen megoldás.

Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm!

Tisztelettel: Barbara

Tisztelt Barbara!

Kérdése igen összetett, igyekszünk átlátható választ adni.
Az egész ingatlan tulajdonjogának átruházáshoz valamennyi tulajdonostárs közreműködése, beleegyezése szükséges. Igaz ez akkor is, ha ajándékozásról és akkor is, ha adásvételről van szó.
A saját tulajdoni hányadukkal ezzel szemben részben szabadon rendelkezhetnek, ami azt jelenti, hogy adásvételi jogcímen történő értékesítés esetén a többi tulajdonostársnak elővásárlási joga van, de ha nem élnek vele, akkor kívülálló harmadik személynek eladhatják. Ajándékozás esetén a többi tulajdonostársnak nincs elővásárlási joga, így akkor még ezzel a kérdéssel sem kell foglalkozni.
Az adó- és illetékfizetési kötelezettség, illetve annak mértéke minden egyes konstrukcióban eltérően alakulhat és további információk, körülmények is befolyásolhatják, így a részletek ismerete nélkül e körben nem tudunk teljes körű tájékoztatást adni.

Üdvözlettel:

Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
 

Település:


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink