ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Szükséges ajándékozási szerződést írni szülői ingatlan ajándékozása esetén?

utolsó módosítás: 2014. szeptember 19. péntek - (20:05)

Üdvözlöm!

Szakmai segítséget szeretnék kérni.

Feleségem szülei elajándékoznák az ingatlanjukat feleségemnek. Szükséges ajándékozási szerződést írni? Ügyvédi ellenjegyzés? Földhivatali bejelentés? SZJA fizetési kötelezettség? Egyéb fontos tudnivaló?

Amit kiderítettem :) Öröklés és ajándékozás esetében az illeték általános mértéke 18 %, a lakástulajdon illetve lakástulajdonhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog ingyenes megszerzése esetében 9 %. VISZONT egyenesági rokonok és 2014 januárjától házastársak között az ajándékozás illetékmentes. Tehát esetünkben illetékmentes.

Jól értem, hogy ezután a feleségemmel szintén illetékmentesen megoszthatjuk a tulajdoni hányadot? Ennek mi lenne a menete?

Találtam egy cikket, ami aggaszt… (2011.02.22) “2011. jan. 1-től azonban egy nagyon hátrányos szja. törvénymódosítás lépett hatályba, amelyet a Magyar Közlönyön kívül tudomásom szerint sehol nem hoztak nyilvánosságra, semmilyen publicitást nem kapott és az állampolgárok, de még az ügyvédek sem igen tudnak róla, csak az illetékmentes ajándékozás lehetőségét ismerik. A módosított adójogszabály értelmében, aki idén január 1-től benyújt a földhivatalba illetékmentes ajándékozással szerzett ingatlan értékesítéséről szóló szerződést, annak a vételár 25%-a után szja-t kell fizetnie. Ez a – 16%-os egységes szja kulcs figyelembevételével – az ajándékozással történt vagyonszerzés évében és az azt követő évben a vételár 4%-át jelenti. Tehát pl. egy 25 millió forintos lakás esetében az eladó (korábbi megajándékozott) 1 millió Ft szja megfizetésére lesz köteles.”

Köszönettel,
Péter

Tisztelt Péter!

Az illetékkel kapcsolatos ismeretei, információi helytállóak, tehát a felesége valóban megszerezheti a saját szüleitől az ingatlan ajándékozás útján és utána Önnel, mint házastárssal is megoszthatja azt, így illetéket senkinek nem kell majd fizetnie.

Az szja vonatkozásában korábban már több kérdésre reagálva is jeleztük, hogy az ajándékozással szerzett ingatlan értékesítése után kell szja-t fizetni. Amennyiben nem értékesítés (tehát nincs vételár!) történik, hanem a megajándékozott csak tovább ajándékozza az ingatlant, akkor értelemszerűen nem keletkezik bevétel, tehát szja fizetési kötelezettség sem. Ha a megajándékozott nem tovább ajándékozza, hanem eladja, akkor igaz az, amire Ön is hivatkozott, tehát az átruházásból származó bevételt 75%-kal lehet csökkenteni, de más költséget nem lehet vele szemben elszámolni [Szja tv. 62. § (2) bek. gb) 1.].

Üdvözlettel:

Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
 

Település:


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink