ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Házastársi közös tartozás, külön vagyon

utolsó módosítás: 2012. május 07. hétfő - (13:57)

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Párommal lakást vásároltunk néhány éve 1/2, 1/2 tulajdonnal. Banktól vettünk fel deviza hitelt, a szükséges önrészt az én megtakarított pénzem (2 m ft)adta.
csupán 3 évig éltünk együtt, én kisfiammal a szüleimhez költöztem. A lakást végtörlesztettük, pont annyiért amennyivel a banknak tartoztunk.
Kérdésem az lenne, hogy van e valamilyen mód arra, hogy az önrészt, amely az én spórolt pénzem volt, vagy legalább egy részét visszakapjam a volt élettársamtól. Hiszen a lakást együtt vettük, így a veszteséget is együtt kéne viselnünk.

Válaszát előre is köszönöm!
Kérdést feltette: Hargita

Tisztelt Hargita!

Bár további részletek ismerete lenne fontos, de ha nincsen Önök között házassági vagyonjogi szerződés vagy egyéb megállapodás, esetleg további olyan körülmény, mely az általános szabályoktól való eltérést indokolná, akkor mindenekelőtt a következőkre érdemes tekintettel lennie.

A házasságról, a családról és a gyámságról szóló 1952. évi IV. törvény (Csjt.) rendelkezései szerint a házasság megkötésével a házastársak között a házassági életközösség idejére házastársi vagyonközösség keletkezik. Ennek megfelelően a házastársak osztatlan közös tulajdona mindaz, amit a házassági életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek, kivéve azt, ami valamelyik házastárs különvagyonához tartozik.

A házastárs különvagyonához tartozik (a) a házasságkötéskor megvolt vagyontárgy, (b) a házasság fennállása alatt öröklés jogcímén szerzett vagy ajándékba kapott vagyontárgy, (c) a személyes használatra szolgáló és szokásos mértékű, illetőleg mennyiségű vagyontárgy, (d) a különvagyon értékén szerzett vagyontárgy.

A fentiek szerint az Ön, például házasság előtt szerzett és megtakarított pénze – főszabály szerint – az Ön különvagyonát képezi. Ennek fényében az Ön különvagyonából adott összeg osztozkodáskori figyelembe vételére alappal tarthat igényt.

Ha házassági kötelék nem állt fenn Önök között, a közös háztartásban élők vagyoni viszonyaira vonatkozó szabályok irányadók, azaz csupán az együttélés alatt, a közreműködésük arányában szereznek közös tulajdont. Az együttélést megelőzően megtakarított pénze ebben az esetben is Önt illetné, azonban mivel az ingatlan jogi sorsát nem részletezte (értékesítették, netán a volt élettárs használja tovább, esetleg gyermekekkel együtt, stb.) a válasz lehet, hogy jóval árnyaltabb.

Üdvözlettel:


Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
 

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink