ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Közös tulajdonú telek eladása

utolsó módosítás: 2013. június 28. péntek - (20:16)

Tisztelt Ügyvéd úr!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz ,hogy adott egy telek, amit párom örökölt a testvéreivel
a párom az ő részét el szeretné adni lenne is rá vevő(aki egyből meg is venné) ,de ugye a testvérek elővásárlási jogot élveznek az egyik testvére igényt tartana a részére és az lenne a kérdésem ,hogy amennyiben tényleg igényt tart rá mennyi ideje van a kifizetésre erre van valami törvényileg kiszabott határidő mert a páromnak 3 hónapot említett ,hogy annyi ideje van a kifizetésre,ez tényleg így van ? Illetve ha igen kénytelen várni a párom vagy valamilyen úton el tudná adni a részét?Nagyon szépen köszönöm a segítségét előre is, és várom válaszát.

Tisztelettel :
Norbert

Tisztelt Norbert!

Mint arra Ön is helyesen hivatkozott, adásvétel útján történő értékesítés esetén a tulajdonostárs tulajdoni hányadára a többi tulajdonostársat harmadik személlyel szemben elővásárlási jog illeti meg. Ennek megfelelően, ha az ingatlan rá eső tulajdoni hányadát a tulajdonostárs adásvétel útján értékesíteni kívánja, akkor a többi tulajdonostársat elővásárlási jog illeti meg.

Az elővásárlási jog lényege, hogy amennyiben a dolgot el akarják adni, akkor a kapott ajánlatot a szerződés megkötése előtt kötelesek az elővásárlásra jogosulttal közölni. Ha az elővásárlásra jogosult a tulajdonoshoz intézett nyilatkozatában az ajánlat tartalmát magáévá teszi, a szerződés közöttük létrejön. Ha a jogosult a szerződési ajánlat elfogadására általában megszabott határidő alatt ilyen nyilatkozatot nem tesz, a tulajdonos a dolgot az ajánlatnak megfelelően vagy annál kedvezőbb feltételek mellett eladhatja. A határidő tekintetében a jogszabály nem ír elő kötelező jelleggel időtartamot, azt alapvetően az értékesítő tulajdonostárs szabja meg az ésszerűség keretein belül, azaz a vételi ajánlat közlésekor annak elfogadására a körülmények által indokolt határidőt kell szabni. Azt, hogy az arra jogosult élni kíván elővásárlási jogával az arra szabott határidőn belül a feltételek teljesítésével együtt lehet, illetve kell jelezni.

Üdvözlettel:

Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
 

Település:


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink