ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Az elővásárlási jog lényege

utolsó módosítás: 2014. július 07. hétfő - (22:18)

Tisztelt Ügyvédi Iroda,

Élettársam el akarja adni egy közös tulajdoni hányadát .

Az elővásárlási jogot figyelembe véve a kapott ajánlatot a szerződés megkötése előtt köteles az elővásárlásra jogosulttal írásban vagy pedig elég szóban közölni ?

Ha az elővásárlásra jogosult túl magasnak tartja a kapott eladási ajánlatot és visszautasítja akkor a tulajdonos jogosult arra hogy alacsonyabb összegért eladja másnak a részét ? …. Ebben az esetben nem köteles egy újabb elővásárlási jog lemondását nyilatkoztatni az alacsonyabb összegről ?

A jogosult a szerződési ajánlat elfogadására egy megszabott határidőn belül írásban levő nyilatkozatot kell tennie pedig elég szóban közölni ?

Ha a közös tulajdoni rész egy hányadán haszonélvezeti jog van , (szerződéssel kötött de az ingatlan-nyilvántartásba még nem bejegyzett) , a haszonélvezőnek van e valami beleszólási lehetősége , mondjuk hogy ő is elővásárlásra jogosultságra hivatkozhat ?

Előre is köszönöm válaszukat
Tisztelettel
Viktória

Tisztelt Viktória!

Az elővásárlási jog lényege, hogy amennyiben a dolgot el akarják adni, akkor a kapott ajánlatot a szerződés megkötése előtt kötelesek az elővásárlásra jogosulttal teljes terjedelemben közölni. Tekintettel arra, hogy a közlés megtörténtének bizonyítása az eladót terheli, ezért indokolt a tájékoztatást írásban megtenni.

Ha az elővásárlásra jogosult a közölt ajánlatot elfogadja, a szerződés közte és az eladó között létrejön. Ha a jogosult a szerződési ajánlat elfogadására általában megszabott határidő alatt ilyen nyilatkozatot nem tesz, a tulajdonos a dolgot az ajánlatnak megfelelően vagy annál az eladóra nézve kedvezőbb feltételek mellett eladhatja. Bár kitalálhatnánk olyan helyzetet, amikor az alacsonyabb vételár az eladó számára kedvezőbb, de általánosságban nem így van, tehát olcsóbban nem lehetne eladni, hanem az esetleges új (olcsóbb) ajánlatot ismét köteles lenne közölni az elővásárlásra jogosultakkal.

Az elfogadást az elővásárlásra jogosultnak kell bizonyítani, így azt – hasonlóan az ajánlat közléséhez – írásban indokolt megtenni, sőt, alkalmasint egyéb feltételeket (pl. vétel megfizetése) is teljesíteni szükséges.

Közös tulajdonú ingatlan értékesítése esetén a haszonélvezőt jogszabály alapján nem illeti elővásárlási jog.

Üdvözlettel:

Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
 

Település:


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink