ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Közös tulajdon esetén milyen keretek között jogosult valamely tulajdonos a saját tulajdoni hányadát használni?

utolsó módosítás: 2011. október 14. péntek - (19:14)

Tisztelt uram/hölgyem!

A segítségét szeretném kérni az alábbi kérdéssel kapcsolatban.
Édesanyám és édesapám fele-fele arányban tulajdonosai voltak egy családi háznak. Édesanyám három éve meghalt, így az ő részét én örököltem. Azaz most én és édesapám vagyunk 1/2 – 1/2 részben tulajdonosok. Mivel ő már idős, ezért felmerült benne, hogy eltartási v. életjáradéki szerződést kötne. A kérdésem az lenne, hogy az én beleegyezésem nélkül, köthet-e bármilyen szerződést a saját fél házrészére?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Kornélia

Tisztelt Kornélia!

Mindenekelőtt érdemes rögzítenünk, hogy saját tulajdoni hányadával bármelyik tulajdonostárs rendelkezhet [Ptk.145. § (1) ]. Figyelemmel arra, hogy a rendelkezési jog – egyebek mellett – magában foglalja a dolog, jelen esetben az ingatlan birtokának, használatának átengedéséhez való jogot, illetve azt a jogot is, hogy a dolog tulajdonjogát a tulajdonos másra átruházza, így nem látjuk akadályát annak, hogy édesapja a saját tulajdoni hányadával rendelkezzen, illetve ennek keretében eltartási vagy akár életjáradéki szerződést kössön.

Fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy a tulajdonos rendelkezési joga mellett, illetve annak ellenére a többi tulajdonostársat harmadik személlyel szemben elővásárlási, előbérleti, illetőleg előhaszonbérleti jog illeti meg, mely eltartási vagy életjáradéki szerződés esetén ugyan nem ró kötelezettséget a tulajdonostársra, de például adásvétel útján történő értékesítés esetén igen.

Célszerűnek tartunk továbbá még annyit megjegyezni, hogy tartási szerződés alapján az egyik fél köteles a másik felet megfelelően eltartani. A tartás előbb megfogalmazott kötelezettsége a gondozásra, a gyógyíttatásra, az ápolásra és az eltemettetésre is kiterjed. Bár az életjáradéki szerződésre a tartási szerződés szabályai megfelelően alkalmazandók, az annyiban különbözik attól, hogy annak alapján a kötelezett meghatározott pénzösszeg vagy terménymennyiség időszakonként visszatérő szolgáltatására köteles. A fentieket csupán azért tartottuk fontosnak megemlíteni, mert amennyiben Ön az édesapja tartásáról megfelelően gondoskodik, akkor akár egy tartási, akár egy életjáradéki szerződés létjogosultsága és azoknak kötelezett általi teljesítése is kétségbe vonható. Leegyszerűsítve, ha Ön megfelelően gondozza édesapját, akkor az, aki esetleg tartási szerződést köt vele, lényegében nem tud eleget tenni kötelezettségeinek, így a megfelelő jogi eszközökkel lehet kérni a bíróságtól a szerződés módosítását, adott esetben megszüntetését.

Üdvözlettel:

Település: ,


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink