ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Közös tulajdon megszüntetése

utolsó módosítás: 2011. december 14. szerda - (16:19)

Tisztelt Szakértő !

Feleségemmel elváltunk, az egyik közös gyermek nála a másik pedig nálam került elhelyezésre. Az ingatlannal kapcsolatosan , mivel én elköltöztem, a bíróságon haszonélvezetről állapodtunk meg, azaz ő lakik és lakhat benne. A tulajdonrész 50-50%-ban van a tulajdoni lapon is. Mivel én nem lakok ott, kértem ügyvéden keresztül, hogy szüntessük meg a közös tulajdont. Ennek több esete is lehet, de én nem kívánom az ő tulajdonrészét megvásárolni. Azt szeretném ha ő megvásárolná az én 50% tulajdonrészemet. Szeretném megkérdezni, hogy mi van abban az esetben ha ő a saját 50% tulajdonrészét elajándékozza a vele élő gyermeknek ? Ha nem hajlandó megvásárolni a tulajdonrészemet akkor elárverezik és fele-fele arányban kifizetik, vagy ilyenkor a gyermekkel kerülnék perbe és ő úgysem tud fizetni alapon elvesztem gyakorlatilag a tulajdonrészemet ?

Amennyiben hitel van a házon egyáltalán elajándékozható-e a tulajdonrész (a gyermek 10 évesen nyilván nem tud hitelt fizetni) ?

Válaszukat előre is köszönöm !
Kérdést feltette: Márk

Tisztelt Márk!

A kérdésének pontos megválaszolásához a részletek ismeretére is szükség lenne, de általánosságban az mindenképpen elmondható, hogy amennyiben az ingatlanon a hitel okán jelzálogjog, esetleg ahhoz kapcsolódó elidegenítési és terhelési tilalom található, úgy az ajándékozáshoz a jogosult hozzájárulása szükséges. Amennyiben a kölcsönt közösen vették fel és Ön például még mindig adóstárs, akkor alkalmasint Ön is érintett lehet, így minderről értesülhet a hitelezőtől.

Annak a kérdésnek az eldöntése, hogy miként a legcélszerűbb a közös tulajdon megváltása, a részletek ismerete nélkül nem válaszolható meg, hiszen nagyban befolyásolhatja a lehetőségeket az, hogy a házasság felbontásra került-e már, született-e vagyonjogi megállapodás, abban miként nyilatkoztak, mennyi idős a gyermek, ki gyakorolja a törvényes képviseleti jogot, stb.

Megjegyezzük mindazonáltal, hogy amennyiben a közös tulajdon bírság útján történő megváltását kéri, úgy a per megindításával egyidejűleg perfeljegyzés is kérhető, így a per lezárásig az esetleges tulajdon átruházást nem fogja az ingatlan-nyilvántartási hatóság átvezetni.

Üdvözlettel:

Település:


Közös tulajdon megszüntetése bejegyzéshez 5 hozzászólás

 • 1
  Edina
  2013. január 21. hétfő | 18:07

  Tisztelt szakértő!

  Lenne egy olyan kérdésem, hogy van egy családi házunk amit örököltem a testvéremmel Édesanyámé az élvezeti jog!
  Hogyan tudnék lemondani a rám eső részről!
  A házat nyáron villámcsapás érte az érdekelne, lehet e olyat, hogy a felújítás költségeinek fejében a testvéremnek adom át a részemet!
  Ajándékozás vagy más adásvételi papírt kell ehez készíteni!
  Segítségét előre is köszönöm!

  E.

 • 2
  Ingatlan1.hu
  2013. január 26. szombat | 15:24

  Tisztelt E.!

  Az Ön által felvázolt konstrukciónak az ismert tények alapján nem látjuk akadályát, a részleteket azonban még érdemes egyeztetni.

  A vonatkozó jogszabályi előírások szerint ingatlan ajándékozása esetén a szerződés érvényességéhez annak írásba foglalása szükséges. [Ptk. 579. § (2)] Tekintettel azonban arra, hogy a tulajdonjog keletkezésére, módosulására, illetve megszűnésére vonatkozó bejegyzésnek közokirat vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat alapján van helye [Inytv. 32. § (3)], ezért sajnos nem tudja megkerülni, hogy ügyvéd vagy közjegyző segítségét vegye igénybe.

  Megjegyezzük azonban, hogy egy egyszerű ajándékozás költségei nem tekinthetőek irreálisan magasnak. Bár az ügyvédi munkadíj valóban nagyon különböző lehet, azon felül az alábbi költségekkel számolhat.
  ingatlan-nyilvántartási eljárási díj (6.600 forint / I. fokú eljárás / ingatlan)
  tulajdoni lap költsége

  Amennyiben az ügylettel kapcsolatosan további kérdése merül fel vagy az ajándékozási szerződés kapcsán segítségre van szüksége, keresse irodánkat az alábbiakban megadott elérhetőségeken!

  Üdvözlettel:
  Csurgay Ügyvédi Iroda
  1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

  Tel: (+36 1) 354 04 85
  Fax: (+36 1) 354 04 86
  E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu

 • 3
  Luju
  2013. április 1. hétfő | 20:42

  Tisztelt Szakértő!

  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy
  Édesapám örökölt egy házrészt anyai ágról. Apai ágról ajándékozási szerződés során egy 3. fél lett a tulajdonos. Lehet e erre a házrészre hitelt terhelni. Amennyiben igen, mi történik abban az esetben ha nem tudjuk fizetni a hitelt?
  Köszönettel

 • 4
  horváth rita
  2013. szeptember 16. hétfő | 17:26

  Tisztelt szakértő!

  A volt férjemmel elváltunk,van egy közös gyermekünk akit én nevelek.kb.12 éve házasodtunk össze ő az én lakásomba költözött,a gyermekünk megszületése után közösen bővítettük a lakást.Elválásunk után a bíróság 1/3 tulajdoni részt állapított meg részére.jelenleg azzal fenyegetőzik,hogy bíróság előtt fogja kérni az ingatlan árverését.Én négy gyermekemmel lakom ebbe a lakásba.Kérdésem tényleg megteheti,hogy elárverezteti a lakásomat?

  Köszönettel:Rita

 • 5
  Ingatlan1.hu
  2013. szeptember 20. péntek | 08:36

  Tisztelt Rita!

  Amennyiben a jogerős bírósági ítélet 1/3 tulajdoni hányadot állapított meg részére, akkor vélhetően annak végrehajtásáról is rendelkezett. Ennek okán mindenekelőtt az ítélet alapos átolvasását javaslom. A szokásos gyakorlat szerint nem teljesítés esetére a bíróságok árverés keretében történő végrehajtást szoktak előírni. Ennek fényében el tudunk képzelni olyan helyzetet, amikor a volt házastársa jogszerűen kér végrehajtás és kezdeményezi az ingatlan árverés útján történő értékesítését. A befolyó vételár 2/3 része természetesen Önöket illetné, kétségtelen, hogy az árverési vételár rendszerint kedvezőtlenebb, mint a piaci körülmények között történő értékesítésből befolyó összeg.

  Üdvözlettel:
  Csurgay Ügyvédi Iroda

Keresés

Partnereink