ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Mi számit házastársi közös vagyonnak?

utolsó módosítás: 2012. február 09. csütörtök - (20:50)

T ÜGYVÉDI IRODA
Lányom 2006-ban megismerkedett egy válófélben lévő férfival. A férfinek a válást követően nem volt lakása, ezért lányunk kérésére megengedtük, hogy Pest környéki hétvégi ingatlanunkba költözzön. Később a lányom is odaköltözött. 2007-elején az akkor kétszintes, de csak 36 négyzetméter alapterületű ház bővítésére tettek javaslatot (a férfi időközben bejelentette házasságkötési szándékát, a házasságkötés 2007 szeptemberében megtörtént).
A férfi a bővítés kivitelezésére hitelt szeretett volna felvenni. Minimálbérre hitelfedezetet nem tudott volna felmutatni. Nem valószínű, hogy kapott- kaptak volna hitelt. Feleségemmel közös tulajdonunkba lévő ingatlan bővítésének finanszírozását teljes egészében mi vállaltuk – elsősorban, hogy lányunk részére jobb életkörülményeket biztosítsunk. A bővítés 2007-ben megtörtént. 2010-ben kértük- és kaptuk meg a fennmaradási engedélyt, majd az ingatlant lányom részére ajándékoztuk.
2009-ben, majd ezt követően 2012-ben házasságuk megromlott, lányom beadta a válópert. A férj az ingóság megosztáson kívül véleménye szerinte 31/100 tulajdoni hányadot szerzett az építkezéssel melynek ellenértékére igényt tart. Kérdezem, jogos-e a követelése.
Előre is köszönöm válaszukat.
Kérdést feltette: Mayer Ferenc

Tisztelt Mayer Ferenc!

A házasságról, a családról és a gyámságról szóló 1952. évi IV. törvény (Csjt.) rendelkezései szerint a házasság megkötésével a házastársak között a házassági életközösség idejére házastársi vagyonközösség keletkezik. Ennek megfelelően a házastársak osztatlan közös tulajdona mindaz, amit a házassági életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek, kivéve azt, ami valamelyik házastárs különvagyonához tartozik.

A házastárs különvagyonához tartozik (a) a házasságkötéskor megvolt vagyontárgy, (b) a házasság fennállása alatt öröklés jogcímén szerzett vagy ajándékba kapott vagyontárgy, (c) a személyes használatra szolgáló és szokásos mértékű, illetőleg mennyiségű vagyontárgy, (d) a különvagyon értékén szerzett vagyontárgy.

A fentiek szerint az Önök, mint szülők által a lányuknak ajándékozott ingatlan főszabály szerint a lányuk különvagyonát képezi az ingatlan, de az egyedi körülmények alapján (pl. a házas felek közötti esetleges vagyonjogi megállapodás alapján) ettől eltérő jogi értékelés is elképzelhető.

Amennyiben a férj ráépítésre hivatkozással kéri tulajdoni hányadának megállapítását, akkor az ügy egyéb részleteinek ismerete is szükséges lehet a pontos jogi vélemény kialakításához. Annyit mindenesetre meg kívánunk jegyezni, hogy amennyiben a bővítésre kizárólag az Önök, mint szülők és akkori tulajdonosok finanszírozásában került sor, akkor a rendelkezésre álló információk alapján nem látjuk jogi alapját a férj követelésének.

Amennyiben az ügylettel kapcsolatosan további kérdése merül fel vagy segítségre van szüksége, keresse irodánkat az alábbiakban megadott elérhetőségeken!

Üdvözlettel:


Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
  Település: ,


Mi számit házastársi közös vagyonnak? bejegyzéshez 3 hozzászólás

 • 1
  Mayer Ferenc
  2012. február 10. péntek | 08:06

  T. Csurgay Ügyvédi Iroda

  Köszönöm gyors és korrekt válaszukat

  Mayer Ferenc

 • 2
  Antal
  2012. július 24. kedd | 07:59

  Tisztelt ügyvédi iroda!
  2011-ben váltunk el közös megegyezéssel.Az ingóságot elrendeztük de az ingatlant nem. 70% az ö tulajdona a 30% az én tulajdonom lett.Benne maradt a családi házban én költöztem el. Mit célszerű tennem annak érdekében, hogy megkapjam a részemet.

 • 3
  Ingatlan1.hu
  2012. augusztus 5. vasárnap | 15:39

  Tisztelt Anita
  Mindenekelőtt érdemes rögzítenünk, hogy saját tulajdoni hányadával bármelyik tulajdonostárs rendelkezhet [Ptk.145. § (1)].

  Amennyiben korábbi házastársa nem hajlandó az Ön tulajdoni hányadát megváltani, úgy érdemes szem előtt tartaniuk, hogy a közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti a bíróságtól. Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, az ingatlant értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani.

  Amennyiben az ügylettel kapcsolatosan további kérdése merül fel, vagy segítségre van szüksége, keressen bennünket közvetlenül az alábbiakban megadott elérhetőségeken!

  Üdvözlettel:
  Csurgay Ügyvédi Iroda
  1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

  Tel: (+36 1) 354 04 85
  Fax: (+36 1) 354 04 86
  E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu

Keresés

Partnereink