ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Házastársi közös vagyon öröklése

utolsó módosítás: 2013. november 22. péntek - (09:51)

Tisztelt Jogi Szakért? !
Szüleimnek házassága alatt keletkezett vagyonát képezi egy lakás,és egy telek lakóházzal.Apám meghalt.Az ingatlanok anyám nevén vannak.
Kérdésem, hogy engemet megillet e valamilyen örökség ebben a helyzetben,illetve anyám eladhatja e (vagy más úton) kitaszíthat e az engemet megillető örökségből, ha még életében ilyen szándékai lennének ?
Válaszukat hálás köszönettel várja: Zsuzsa

Tisztelt Zsuzsa!

A házasságról, a családról és a gyámságról szóló 1952. évi IV. törvény (Csjt.) rendelkezései szerint a házasság megkötésével a házastársak között a házassági életközösség idejére házastársi vagyonközösség keletkezik. Ennek megfelelően a házastársak osztatlan közös tulajdona mindaz, amit a házassági életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek, kivéve azt, ami valamelyik házastárs különvagyonához tartozik.

A fenti előírások szerint tehát a lakás és a telek házastársi közös vagyon tárgyát képezik, mégpedig a felek között egyenlő arányban. Mindez csupán vélelem, tehát az ettől eltérő tulajdonszerzést a túlélő házastárs bizonyíthatja (pl. házassági vagyonjogi szerződéssel vagy egyéb okirattal, amely a vagyontárgyak különvagyoni jellegét igazolja).

Amennyiben a lakás és a telek házastársi közös vagyon tárgyát képezik, úgy – végintézkedés hiányában – Ön, mint az örökhagyó törvényes örököse örökölheti a hagyaték tárgyait, köztük a lakást és a telket is. Ha nem sikerül édesanyjával megállapodásra jutniuk és megfelelően rendezniük a tulajdoni viszonyokat, akkor javasoljuk, hogy az erre vonatkozó igényét a hagyatéki eljárásban feltétlenül jelezze.

Amennyiben az ügylettel kapcsolatosan további kérdése merül fel, keresse irodánkat az alábbiakban megadott elérhetőségeken!

Üdvözlettel:

Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
 

Település:


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink