ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Örökölt házrész eladása, használata

utolsó módosítás: 2014. március 06. csütörtök - (12:28)

Tisztelt Címzett!

A következőben kérném segítségét:
2011-ben édesapám és nagymamám meghalt.
Nekem és édesapámnak negyed részünk volt a házból.
Mivel édesapám meghalt, így én örököltem az Ő negyed házrészét, így a fele házrész az enyém.
A másik fele nagymamám lányáé (édesapám testvére).

Volna több kérdésem is, melyek:
1. Ha laknak benne albérletben (csak sejtem ezt a feltevést), amit fizetnek lakbér, annak a fele tudtommal engem illetne!? És ha igen, hogy érvényesíthetem ezt a dolgot? (nem túl jó a viszonyunk a házrész másik tulajdonosával, édesapám testvérével)

2. Tudom-e követelni az eladását az ingatlannak ha a másik tulajdonos fél nem szeretné?

3. Ha én nem kívánnék tovább foglalkozni az ingatlannak, kérhetem-e, hogy a fél házrészt fizesse ki? Tulajdonképp eladni neki a házrészem.

Előre is köszönöm a választ.

Tisztelt László!

A közös tulajdon értékesítésével, használatával kapcsolatos korábbi írásainkat ajánljuk figyelmébe, amelyekben többek között rögzítettük, hogy saját tulajdoni hányadával bármelyik tulajdonostárs rendelkezhet [Ptk. 145. § (1)]. A rendelkezési jog – egyebek mellett – magában foglalja a dolog, jelen esetben az ingatlan birtokának, használatának átengedéséhez való jogot, illetve azt a jogot is, hogy a dolog tulajdonjogát a tulajdonos másra átruházza.

A tulajdonostárs ennek megfelelően csak saját tulajdoni hányadát jogosult bérbe adni, ezért a bérleti szerződés az Ön tulajdoni hányada vonatkozásában feltehetően érvénytelen. A kérdésére a pontos válasz igen összetett, de a lényeg, hogy a bérlők (használók) által megfizetett összegre igényt tarthat. Ezt az igényét – ha a tulajdonostárssal nem tudnak megegyezni, akkor fizetési meghagyás útján vagy bíróság előtt érvényesítheti.

Második kérdésére reagálva azt tudjuk válaszolni, hogy az ingatlan eladását kérheti, de nem követelheti. A tulajdonostárs az ingatlan eladására nem köteles.

Ami a harmadik kérdését illeti, a közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti a bíróságtól, amely a közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét – ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt – megfelelő ellenérték fejében egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani.

Üdvözlettel:

Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
 

Település:


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink