ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Túlélő házastárs haszonélvezeti joga, öröklése az új Ptk. új PTK szerint

utolsó módosítás: 2014. április 15. kedd - (08:13)

Az apai nagyszüleim háza 1/4 részben az enyém, 3/4 részben az apámé. Az apám második házasságából nem született közös gyermek, nekem testvérem nincs. Ők a feleség tulajdonában lévő házban laknak. A nagyszüleim háza üres.
1. Milyen arányban változik a nagyszüleim házán a tulajdonjogom az apám halála esetén (haszonélvezeti jog)?
2. A feleség házán a házasságkötés után történt felújítások és hozzáépítésék értéket miként tudom a hagyatéki perben igényelni?
3. Ki fizeti az apám temetési költségeit?

Tisztelt Zsuzsa!

Örülünk a kérdésének, mert azon keresztül az új Ptk. egy fontos rendelkezésére hívhatjuk fel a figyelmet.

Ha jól értelmeztük a tényállást, akkor édesapjának – beleértve mindkét házasságát – Ön az egyetlen gyermeke és másról – pl. örökbefogadott gyermekről vagy végintézkedésről, stb. – sem tett említést. Amennyiben valóban így van, akkor a törvényes öröklés szabályai érvényesülnek.

2014. 03. 15. napjáig első körben csupán a leszármazók örököltek tulajdonjogot és a házastárs csupán özvegyi (haszonélvezeti) jogot kapott valamennyi örökrészen.

Az új szabályozás szerint már más a helyzet és a túlélő házastárs:
1. egyrészről továbbra is haszonélvezeti jogot örököl, azonban kizárólag az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon (itt a tárgyi ingatlan nem ilyen, hiszen nem laknak benne);
2. másrészről egy gyermekrésznyi tulajdonjogot kap a hagyaték többi részéből (itt ez áll fenn, tehát az édesapja 3/4 tulajdoni hányadát ő és Ön öröklik egymás közt egyenlő, 3/8-3/8 arányban).

Amennyiben a túlélő házastárs Önnel egy sorban örököl, akkor a hagyatéki tartozásokért is Önnel együtt tartozik helytállni.

A felújítások és hozzáépítések értékét követelheti, amennyiben pl. azok értéknövelő beruházások voltak, hiszen azok révén az édesapja tulajdont szerezhetett, de ezek bizonyítása komoly nehézségekbe ütközhet.

Üdvözlettel:

Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
 

Település:


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink