ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Hagyaték visszautasítása

utolsó módosítás: 2014. május 02. péntek - (17:14)

Külföldön élek férjemmel és kiskorú gyerekeinkkel. Mindannyian magyar állampolgárok vagyunk, de sem magyarországi lakcímmel sem magyar személyi igazolvánnyal nem rendelkezünk.
Szüleimmel és testvéremmel viszonyunk régen megromlott, évek óta nem tartjuk a kapcsolatot.
Néhány héttel ezelőtt édesapám elhalálozott, de sem édesanyám sem a testvérem nem értesítettek édesapám haláláról, illetve a temetés időpontjáról. Viszont közvetlenül a temetés után felvették velünk a kapcsolatot, hogy élérhetőségeinket kérjék (amit egyébként pontosan tudtak) a hivatal részére.
Mivel sem Ök nem tekintettek családtagnak minket, sem mi öket, így nem tartok igényt az örökségre sem.
Kérdésem, hogy miként tudok elállni az örökléstől magam és gyermekeim nevében további jogi procedúrák és költségek nélkül? Örülnék, ha a rám eső részt az édesanyám és a testvérem örökölnék meg, mintha én nem is lettem volna.
Előreis köszönöm szakértő válaszát!

Tisztelt Tünde!

Az örökhagyó halála – örökség megnyílása – után az örökség visszautasítására lehetőség van. A visszautasító nyilatkozat nem címzett jognyilatkozat, azt tehát akár a közjegyző előtt, akár valamelyik örököstárshoz intézve, akár címzett megjelölése nélkül – a hagyatéki eljárás során, vagy azon kívül – meg lehet tenni. A nyilatkozat megtétele sem alakszerűséghez, sem határidőhöz nincs kötve. Az örökséget visszautasító nyilatkozat jogi következménye az, hogy a visszautasító az öröklésből kiesik, örökrészére a törvény erejénél fogva a helyébe lépett örökös (jelen esetben pl. az Ön leszármazói) válik jogosulttá. Az örökséget természetesen ő is visszautasíthatja, de ha kiskorú, akkor ehhez a gyámhivatal hozzájárulására, jóváhagyására is szükségük lesz. A feltételhez vagy időhöz kötött, a megszorítással tett és a meg nem engedett részleges visszautasítás érvénytelen.

Üdvözlettel:

Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
 

Település:


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink