ingatlan1.hu

Az ingatlan1.hu oldalon a hirdetés feladás magánszemélyek, ingatlanközvetítők részére egyaránt DÍJMENTES!

Milyen jogaim vannak az örökségünkkel kapcsolatban?

utolsó módosítás: 2014. május 03. szombat - (09:18)

Tisztelt Uram!

Következő problémám volna:

Örökösödési hányaddal rendelkezem egy családi házban,apukám elvesztése révén(1/6)én és még 2 testvérem.Anyukám természetesen a haszonélvező.A családi házat évek óta nem lakja,s annak állapota drasztikusan romlik,karbantartást nem végzett rajta,mely külsőleg is rögtön látszik.
Az ott tartózkodásunkat,lakásunkat pedig nem támogatja,sőt… Az ingatlant olyan állapotba hozta jelenleg,hogy nem is lenne rá alkalmas.
Sokszor kértük már,hogy hozza helyre vagy ennek híján adja el,főleg úgy hogy Ő nem lakja,s mi gyerekei albérletben lakunk.
Kérdés: milyen jogaim,jogaink vannak az örökségünkkel kapcsolatban? Kérhetem-e hogy az örökösödési részemet fizesse ki,vagy tőkének a bank elfogadná-e jelzálog ráterhelésével? Illetve örökségünk elherdálása végett kérhetem-e hogy tartsa karban az ingatlant?vagy egyáltalán kérhetünk,követelhetünk -e bármit is?vagy csak nézzük végig ahogy az apai örökségünk az elmúlásé lesz?

Válaszát előre is köszönöm!
Gy.Tímea

Tisztelt Tímea!

A haszonélvezeti jog jogosultja a haszonélvezeti jogát gyakorolva az ingatlant birtokában tarthatja, használhatja és hasznosíthatja.

Ha a haszonélvező a dolgot nem rendeltetésének megfelelő módon használja vagy rongálja, illetve rendeltetését meg nem engedett módon megváltoztatja, továbbá ha a dolognak a haszonélvezet megszűntével való visszaadását egyébként veszélyezteti, a tulajdonos tiltakozhat és ha ez nem vezet eredményre, akkor megfelelő biztosítékot követelhet.

Ha a haszonélvező nem ad megfelelő biztosítékot, a bíróság a tulajdonos kérelmére a haszonélvezeti jog gyakorlását biztosíték adásáig felfüggesztheti.

A haszonélvezeti jog fennállása alatt a tulajdonos a birtoklás, a használat és a hasznok szedésének jogát annyiban gyakorolhatja, amennyiben a haszonélvező e jogokkal nem él .

Üdvözlettel:

Csurgay Ügyvédi Iroda
1065 Bp., Bajcsy-Zs. út 51. I. em. 5.

Tel:   +36 30 972 55 13
Fax: (+36 1) 354 04 86
E-mail: iroda (@) acsurgay (.) hu
 

Település:


Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.

Keresés

Partnereink